Naslovne strane dnevnih novina za26. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Za stanove menadžera dali 835 hiljada eura

Dok građanima podižu cijene struje, Elektroprivreda, sa dru ge strane, ne ža li novac da obezbijedi rukovodeći kadar. Prema podacima “Dana, čelnici EPCG za stanove menadžera obezbijedili su oko 835 hiljada eura. To se može zaključiti na osnovu Ugovora o razmjeni nepokretnosti koji su predstavnici EPCG potpisali sa Univerzitetom Crne Gore (UCG) u januaru 2013. godine, kod notara Darka Ćurića. Tada je EPCG razmijenila osam stanova u Nikšiću, ukupne vrijednosti 610.485 eura, za osam stanova UCG u pod goričkom naselju Siti kvart, procijenjenih na 835.200 eura.

Brković i MA duguju 36 miliona, Poreska uprava ne traži stečaj

Ukupan dug najvećih poreskih dužnika sa dvije crne liste Poreske uprave (PU) na kraju januara iznosi 139,3 miliona eura, od čega je dug po osnovu doprinosa na plate 65,92 miliona eura. Najveći dužnik je Montenegroerlajnz (MA), koji za doprinose duguje 19,5 miliona, što je za 350 hiljada više nego u oktobru, dok tri firme iz grupacije Vektra duguju 16,5 mil iona eura. Ukupno se, dakle, na Montenegroerlajnz i firme čiji je vlasnik Dragan Brković odnosi 36 miliona eura.

Cijene više za 0,8 odsto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u januaru u odnosu na decembar prošle godine bile su u prosjeku više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata. – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile su u prosjeku više 1,8 odsto piše u saopštenju.
Statističari su objasnili da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

Pobjeda

Mađarima 800.000

Presudom Privrednog suda mađarskom Vagonimpeksu priznato je potraživanje od 800.000 eura prema Rudnicima boksita u stečaju na ime naknade štete u vidu izmakle dobiti. Ovom presudom odbačen je dio tužbe kojom je traženo da se ovo potraživanje uvrsti u prvi isplatni red kao trošak stečajnog postupka, a Rudnici boksita treba i da plate 20.000 eura troškova postupka. U obrazloženju presude sutkinje Privrednog suda Dijane Raičković navodi se da je šteta Mađarima nanijeta “krajnjom nepažnjom, te da je iskaz stečajnog upravnika Zdravka Cicmila da je ugovor raskinut, jer više nije mogao organizovati proizvodnju, u suprotnosti sa spisima predmeta.

Novi krug prodaje akcija Atlas banke

Postojeći akcionari Atlas banke, u kojoj je zavedena privremena uprava, nijesu iskoristili priliku da dokapitalizuju banku za 22 miliona eura. Sada slijedi raspisivanje javnog poziva za prodaju akcija u kojoj mogu učestvovati svi zainteresovani, osim postojećih akcionara.Postojeći akcionari u postupku dokapitalizacije Atlas banke do danas nijesu obavili upis i uplatu emitovanih dionica.

U četvrtak saslušanje o poskupljenju struje

Konsultativno saslušanje na temu cijene električne energije i određivanja tarifnih paketa zakazano je za 28. februar u skupštinskom Odboru za ekonomiju. Na saslušanje su pozvani predstavnici Ministarstva ekonomije, Regulatorne agencije za energetiku i Elektroprivrede. Podsjetimo da je prvo SDP tražio saslušanje ministarke Dragice Sekulić, jer je EPCG povećao cijene električne energije od marta, pa će račun biti 2,7 odsto veći.

Dnevne novine

Bez interesovanja postojećih akcionara

Postojeći akcionari u postupku dokapitalizacije Atlas banke do danas nijesu obavili upis i uplatu emitovanih dionica, saopšteno je u Centralnoj banci (CBCG). Na taj način su se, kako su objasnili, stekli uslovi da privremeni upravnik banke obavijesti Komisiju za tržište kapitala o ishodu emisije akcije banke, zbog dobijanja rješenja o neuspješnosti emisije. “Nakon toga će privremeni upravnik dostaviti Komisiji zahtjev za odobravanje prospekta radi javne ponude, odnosno prodaje akcija Atlas banke onima koji nijesu postojeći akcionari”, naveli su u CBCG.

Željezara Tosčelik neće otpustiti 40 radnika

Uprava Željezare Tosčelik u Nikšiću neće otpustiti 30 do 40 radnika po ugovoru na određeno, kako je naveo Sindikat, saopštio je menadžment fabrike. Specijalista za korporativnu komunikaciju i PR menadžer Tosčelika Special Steel Arma Skenderović kazala je u ime uprave da poslodavac ne vrši bilo kakav pritisak na zaposlene u Željezari.

LUIS FRI U ODBORU DIREKTORA UCB

Luis Fri (Louis Freeh) i Miloš Pavlović novi su članovi Odbora direktora Universal Capital banci, odlučeno je juče u toj finansijskoj kompaniji. Skupština akcionara ove banke održala je juče vanrednu sjednicu i izglasala nove članove u glavnom upravljačkom tijelu. Kako su istakli iz UCB, Freeh je američki advokat i vlasnik vodeće američke advokatske kancelarije. Radi širom svijeta, a ima otvorene podružnice u Evropi i na Srednjem istoku.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *