SDP traži kontrolno saslušanje Radunovića i Mugoše

Dodajte komentar

Socijaldemokratska partija upućuje inicijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija u Vladi Crne Gore Darka Radunovića i direktora Poreske uprave Crne Gore Miomira M. Mugoše, povodoom primjene Zakona o reprogramu poreskih potraživanja.

Prema Konjevićevim riječima, osnovno načelo vladavine prava je da zakon važi jednako za sve.

“Imajući u vidu ustavno ovlašćenje Skupštine Crne Gore, kao i ulogu parlamentarnih odbora u sprovođenju kontrolne i nadzorne uloge u implementaciji zakona i primjedbe Evropske komisije o teškoćama i selektivnoj primjeni zakona, cijenimo da su se nakon više od godinu dana od početka primjene zakona stekli uslovi za kontrolno saslušanje Darka Radunovića, ministra finansija i Miomira M. Mugoše, direktora Poreske uprave Crne Gore kojim bi se provjerilo postupanje Poreske uprave u primjeni Zakona o reprogramu poreskih potraživanja”, dodaje on.

S obzirom na značaj teme za cjelokupnu ekonomiju, posebno u vidu činjenice da je najveći poreski dužnik iz Vektra grupacije dužan preko 10 miliona eura, a da država ne primjenjuje Zakon koji bi trebao da važi jednako za sve pravne subjekte, Konjević cijeni da će svi članovi Odbora podržati ovu inicijativu, imajući u vidu da bi efikasna primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja imala pozitivan uticaj na budžetske prihode.

“Zakon o reprogramu poreskih potraživanja usvojen je u decembru 2016.godine, a njegova primjena počela je u januaru 2017.godine. Shodno članu 12 ovog Zakona, poreski obveznik kome je odboren reprogram poreskih potraživanja dužan je da redovno plaća mjesečne rate u skladu sa Rješenjem o reprogramu i da u periodu na koji je zaključen reprogram poreskog potraživanja redovno izmiruje tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, obrazložio je ovaj zahtjev član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević.

Kako dodaje, u članu 13 istog Zakona piše da će poreski organ ukinuti rješenje o reprogramu poreskog potraživanje ako poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu u iznosu od 10 odsto ukupnog potraživanja utvrđenog Rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja u predviđenom roku, ukoliko poreski obveznik ne uplati tri mjesečne rate u skladu sa Rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja ili ukoliko kasni više od 30 dana sa plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda.

“Shodno Zakonu, ukoliko poreski obveznik ne ispuni obaveze predviđene članom 13 stav 1, Zakon propisuje da će se poresko potraživanje uvećati za pripadajuću kamatu od dana njegovog nastanka, i da će poreski organ po službenoj dužnosti pokrenuti postupak prinudnog izvršenja. U slučaju da se naplata poreskog potraživanja ne može izmiriti prinudnim izvršenjem, poreski organ će podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika, jasno je navedeno u stavu 3 istog člana”, navodi on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *