Noklia prestavila telefon sa pet kamera (video)

Dodajte komentar

O Nokijom modelu 9 PureView glasine čitamo već jako dugo vremena, a uoči početka Mobile World Congressa, napokon smo i zvanično saznali sve informacije o ovom zanimljivom pametnom telefonu. Najvažnije opcije najjače “nove” Nokije predstavljene do sada odnose se na kamere – fotografije zadnjeg dijela kućišta s pet kamera mrežom kruže već neko vrijeme, no ono što iznenađuje jest što se u HMD Globalu nisu odlučili, poput konkurencije, na više različitih kamera koje imaju posebne uloge (npr. klasična kamera, zum kamera, kamera za snimanje širokokutnih fotografija i za snimanje slika sa zamućenom pozadinom), već su pri snimanju fotografija “aktivne” sve kamere.

Sve kamere imaju rezoluciju od 12 MP i otvor blende od f/1.8, pri čemu su dvije kamere namijenjene fotografisanju u boji, a tri snimanju crno-bijelih fotografija. Rezultat ovakvog načina snimanja su impresivne fotografije odličnog dinamičnog raspona s bogatim detaljima, a još jedna prednost je snimanje atraktivnijih fotografija sa zamućenom pozadinom. Novinari koji su imali priliku na kratko da se druže s ovim uređajem hvale kvalitet snimljenih fotografija, no napominju kako će, do početka prodaje Nokije 9 PureView, biti potrebno srediti softver koji je prilično spor i često snimanje fotografija, odnosno procesiranje nakon snimanja sa svih pet kamera zna trajati prilično dugo.

Jedna zadnja kamera može snimati videozapise u 4K rezoluciji s elektronskom stabilizacijom slike, dok se s prednje strane nalazi kamera za snimanje selfija rezolucije 20 MP.

Android One

Fotografije se mogu uređivati i nakon fotografisanja pa se naknadno mogu refokusirati, može se promijeniti zamućenje pozadine i saturacija. Treba izdvojiti i opiju snimanja u DNG formatu i, zahvaljujući partnerstvu s Adobeom, uređivati direktno na telefonu u Adobe Lightroomu.

Za dizajn Nokije 9 možemo reći da je, u odnosu na trenutne trendove na tržištu, prilično konzervativan – dizajneri se nisu odlučili za notch ili rupu u ekranu, već se kamera nalazi iznad ekrana, a i ispod ekrana se nalazi vidljive ivice.

Hardverski, Nokijin smartphone radi na prošlogodišnjem Qualcommovom procesoru Snapdragon 845, ima 6 GB memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka, no nema dodatnog utora za memorijske kartice. Ono po čemu su telefoni ove kompanije poznati nakon povratka Nokije na tržište jest “čista” verzija Googleovog Androida te i devetka radi na Androidu One (verzija 9 Pie), što znači i brze nadogradnje na posljednju verziju softvera.

Dijagonala pOLED ekrana Nokije 9 iznosi 5,99 inča uz QHD+ rezoluciju – treba napomenuti kako je u ekran implementiran optički senzor za otiske prstiju tako da se telefon može otključati jednostavnim dodirom prsta po ekranu. Kapacitet baterije iznosi 3320 mAh i podržava bežično punjenje, a telefon dolazi s IP67 zaštitom od vode i prašine.

Nokia 9 PureView bit će dostupna u ograničenim količinama te će njena cijena na evropskom tržištu iznositi 699 eura.

(Zimo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *