Evo koliko je novca potrebno za život u Njemačkoj (video)

Dodajte komentar

Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha je na Jutjubu objavio video u kome govori o troškovima u Njemačkoj. Kaže da je video namenjen onima koji žive u Njemačkoj ili namjeravaju da se presele u Njemačku.
Njegovi ukupni troškovi mjesečno iznose 2.323 eura, piše Fenix magazin. 

“Ciljeve postavite nisko kako se ne biste razočarali. Za sve je potrebno vrijeme. Postavite sebi jedan manji cilj, a kada ga ispunite, postavljate više ciljeve pa ćete biti zadovoljni”, poručuje Ivan.

Njegov najveći trošak u Njemačkoj je stan koji on plaća 715 eura. To je stan koji ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak. Ivan kaže da se cene stanova u Njemačkoj kreću od 450 do 1.500 eura i više, u zavisnosti od lokacije i veličine stana.

Smeće plaća oko 14 eura mjesečno ili 169 eura godišnje. Cijena smeća zavisi od broja članova porodice, imate li bio smeće ili ne, imate li samo vreću ili kantu za smeće i koliko puta se smeće mjesečno odvozi. Cijene smeća se tako kreću od 7 do 16 ili više eura mjesečno.

Ivanova porodica struju mjesečno plaća 56 eura. Ivan kaže da se na struji godišnje može uštedejti najviše novca. Na primjer, Ivan je uštedio više od 600 eura zbog prelaska kod novog prodavca struje.

Za internet i televiziju plaća se od 15 eura mjesečno, pa sve do 50 ili više eura, u zavisnosti od paketa. Ivan plaća od 50 do 60 eura, ali je on isključio opciju Njemačke televizije i uskoro će plaćati 35 eura samo za brzi internet.

On i žena imaju dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 eura. U to je uračunato 1GB internet saobraćaja u Evropi, a u Njemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobilne može biti od 10 pa do 150 eura.

Za lično osiguranje, u koje su uračunati on, njegova supruga i djeca, plaća 65 eura, pa su s tim osigurani na 100.000 eura.

Ivanova porodica ima dva automobila, pa troše puno goriva za put do posla i prevoz djece. Za dva automobila plaćaju osiguranje godišnje 1.300 eura, oko 200 eura goriva mjesečno, 76 eura poreza za oba automobila godišnje, servis 90 eura za manji automobil i 240 eura godišnje za veći automobil.

Škola se ne plaća, vrtić mjesečno košta 90 eura plus 40 do 60 eura za užinu, jer u Njemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 eura ili više.

Oko 400 eura Ivanova porodica potroši na hranu, ali je u Njemačkoj moguće preživjeti i sa 50 eura ili i manje. Kada je on došao u Njemačku nije imao mnogo novca, ali je preživio čitav mjesec sa 34 eura.

https://youtu.be/mXErB4AW5_8

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *