Peković ne može da gradi solitere u Budvi

Dodajte komentar

Kompanija „Spencer & Hill“, nekadašnje NBA zvijezde Nikole Pekovića, po svemu sudeći, neće moći da gradi solitere u okviru hotelskog kompleksa bečićkog „Mediterana“, jer se parcele nalaze u okviru infrastrukturnog zaštitinog koridora magistrale. To je rezultat ispitnog postupka koji je glavna gradska arhitektica Ana Samardžić sprovela nakon razmatranja zahtjeva, koji je Pekovićeva kompanija predala za dobijanje saglasnosti na idejni projekat. Na adresu glavne gradske arhitektice pristigla su još u decembru dva zahtjeva, od kojih se jedan odnosi na rekonstrukciju „Mediterana“, a drugi za izgradnju na parcelama gdje se trenutno nalazi vodeni grad, garaža, ali i na susjednim parcelama koje se graniče sa hotelom “Splendid”, a koje su u vlasništvu staromještanskih porodica.

„Pravilima za sprovođenje Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore predviđeno je da se područje opština uređuje prema važećoj planskoj dokumentaciji nižeg reda do donošanje Plana posebne regulacije, ali na način da se poštuju odredbe i smjernice ovog plana u smislu poštovanja koridora infrastrukture i mjera zaštite zaštićenih prirodnih kulturnih dobara. Nakon „preklapanja“ lokalnog planskog dokumenta – Detaljnog urbanističkog plana „Bečići“ i Prostornog plana posebne namjene za obalno područje urađenog po tehničkom upustvu Ministarstva održivog razvoja i turizma, konstatuje se da se parcele nalaze u infrastrukturnom zaštićenom koridoru magistrale u širini od 25 metara, računajući od spoljne ivice putnog pojasa“, piše u obavještenju koje je dostavljeno „Spencer & Hill“.

U skladu s tim, kako upozorava budvanska glavna arhitektica, na pracelama se ne mogu graditi stambene, poslovne, pomoćne i slične zgrade, kopati rezervoari, septičke jame i slično, niti podizati električni dalekovodi.

“Spencer & Hill” ima pravo u skladu sa Zakonom o upravnom postupku da se izjasni na ovakve rezultate ispitnog postupka.

Da se Peković ozbiljno sprema da ulaže u hotelski kompleks bilo je jasno još prošle godine, kada je firmi „Spencer & Hill“ budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao Urbanističko tehničke uslove, kojima je na mjestu velikog akva parka i parkinga koji se nalaze pored „Mediterana“, moguće graditi tri desetospratna solitera sa ukupno 40 hiljada kvadrata bruto građevinske površine. Takođe, Pekovićeva firma ima pravo, kako je to predvidio Detaljni urbanistički plan „Bečići“, čiju zakonitost osporava Opština, da „Mediteran“ rekonstruiše – dozvoljeno je da hotel ima prizemlje i sedam spratova, odnosno 33,5 hiljade kvadrata bruto građevinske površine. Košarkaš je prije godinu i po trgovao bečićki hotel za osam i po miliona eura, a njegova firma se krajem 2017. uknjižila kao vlasnik hotela, a prethodno se kod banke kreditno zadužila na šest miliona eura.

Peković je, kako su „Vijesti“ ranije objavile, krajem jula 2017. potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme „Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali sa navodnim narkobosom Darkom Šarićem.

„Mediteran“ je prvi put na licitaciji bio ponuđen po cijeni od 68 miliona eura i tokom četiri godine stečajna uprava je čak 16 puta raspisivala oglase za prodaju, ali nije bilo zaintresovanih kupaca, da bi na kraju ponuda Pekovića od 8,5 miliona eura bila prihvaćena..

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *