Kineska kompanija čije akcije su skočila 8.500% za pet godina iako bilježe gubitke

Dodajte komentar

Rastom akcija od nevjerovatnih 8.563 odsto u posljednjih pet godina kineska kompanija Ding Yi Feng (DYF) pojela je konkurenciju. Time je privukla svjetske fondove vrijedne nekoliko milijardi eura da kupe njene akcije.

Međutim, kako piše Blumberg, ta kompanija je jedna od najvećih investicionih misterija, u čiji uspkeh stručnjaci nisu baš uvjereni.

Investiciona kompanija smještena na 66. spartu najvišeg nebodera u Hong Kongu u sedam od osam godina svog postojanja bilježi finansijske gubitke te, kako je objasnio Li Yuanrong, s njenim brojkama „nije moguće da je ostvarila toliki rast akcija’.

Osim toga, neke DYF-ove investicije čine dugu listu ekstremnih i neobjašnjivih promjena vrijednosti akcija koje su bile prijetnja za reputaciju Hong Konga kao jednog od najboljih finansijskih tržišta.

Član uprave DYF-a Sui Guangyi u kompaniju je počeo da ulaže 2015. kada se DYF zvao Kineski investicioni fond. Nakon što je lane postao član uprave, zamijenio je cijeli menadžment kompanije i dva je puta promijenio ime kompanije. Njegov udio od 16 odsto u kompaniji danas iznosi oko 600 miliona dolara, prenosi Jutarnji.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *