BMW i Daimler zajedničkim ulaganjem protiv Ubera

Njemački proizvođači automobila Daimler i BMW predstavili su u petak zajedničku kompaniju za prevoz na poziv, usluge parkiranja i punjenja električnih automobila kako bi konkurisali uslugama mobilnosti koje nude američki Uber i druge tehnološke kompanije.

Kompanije za proizvodnju luksuznih automobila saopštile su kako će uložiti više od milijardu eura u širenje svojeg već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sisteme plaćanja po minutu ili po pređenom kilometru. Konsultantska kuća PwC ističe da se proizvođači automobila suočavaju s marginalizacijom zbog tehnoloških kompanija bogatih gotovinom, osim kada razvijaju usluge baziranu na korištenju vozila.

Kompanije za usluge prevoza na poziv sve su češća pojava. Kineska kompanija Didi Chuxing namjerava da gradi svoje poslovanje u Latinskoj Americi, a Uber stvara uporište na svom američkom tržištu.

Daimlerov brend Car2Go, za dijeljenje vožnje, povezaće se s BMW-ovim kompanijama DriveNow, ParkNow i ChargeNow, pri čemu oba proizvođača automobila imaju po 50 posto udjela u tom zajedničkom pothvatu.

Zajednički projekat ima pet cjelina – REACH NOW, usluga osmišljavanja rute i rezervacije putem pametnih telefona, CHARGE NOW za punjenje električnih automobila, FREE NOW za pozivanje taksija, PARK NOW za usluge parkiranja i SHARE NOW za dijeljenje vožnje.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *