Saslušana dvojica bivših službenika Atlas banke

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

U Specijalnom državnom tužilaštvu, u istrazi koja je pokrenuta protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, juče su saslušana dvojica bivših službenika Atlas banke, saznaje Pobjeda.

Oni su iskaz dali u svojstvu svjedoka i iznijeli su saznanja o poslovima koji su sporni za Tužilaštvo. Budući da istraga nosi oznaku tajnosti, nijesu poznati detalji njihovih iskaza.

Do sada je u Specijalnom tužilaštvu saslušano pet svjedoka, tri službenika IBM banke i dva Atlas banke.

Istraga protiv Kneževića pokrenuta je krajem decembra prošle godine, kada je privedeno četvoro njegovih saradnika. Samo nekoliko nedjelja kasnije istraga je proširena na više osoba, a kao organizor u svim predmetima označen je Knežević.

Odbjegli biznismen tereti se da je sa 21 osobom počinio krivična djela utaja poreza, pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije.

Kako je nedavno saopštio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, provjere su pokrenute nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je u Crnu Goru ušlo 15 miliona dolara. Tada je uhapšeno šest vozača iz Atlas banke zbog sumnje da su “oprali” 100.000 dolara.

U 2018. godini otvorene su istrage za e-komerc, Global karbon, a Kneževićevo ime pominje se i u slučaju Telekom.

Prije nekoliko dana glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da su kriminalne grupe na čijem je čelu bio Knežević oštetile budžet za više stotina miliona eura. Tada je naveo i da je iz Atlas banke iznijeto 90 miliona eura.

Osim Kneževića, pod istragom su i njegovi saradnici Đorđe Đurđić, Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović, Petar Knežević, Tomica Knežević, Miodrag Knežević, Vlatko Rašović.

Prijave su podnijete i protiv Almira Kaluđerovića, Tomislava Žižića, Elvira Kalamperovića, Andrije Kneževića, Andreja Kononenka, Ariska Timofejeva, Olge Udilove, Ekatarine Petrovne Kononenko, Zvonka Gobeljića i Nebojše Šovrana.

Pod istragom Specijalnog tužilaštva je i bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević, zbog sumnje da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro na čijem čelu je bio odbjegli bankar. Miloševiću su lisice stavljene nakon što je objavljen audio zapis i transkript razgovora sa Kneževićem.

Pritvor je određen Kalamperoviću, Miloševiću, Miodragu Kneževiću i Đurđiću.

Za stranim državljanima protiv kojih je podnijeta prijava biće raspisane potjernice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *