Naslovne strane dnevnih novina za 22. februar – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Za pokretne objekte 10, a nepokretne 50 eura

Naknada za izdavanje urbanističkih, odnosno tehničkih uslova za privremene objekte je 10 za pokretne i 50 eura za nepokretne objekte, utvrdila je Vlada juče usvojenom uredbom. Vlada je usvojila dopunu Uredbe o prestanku važenja pojedinih podzakonskih akata u skladu sa izmjenama Zakona o Centralnoj banci, kojima su stvoreni uslovi za prestanak važenja pravilnika o postupku davanja hitne finansijske pomoći za likvidnost banaka. Usvojena je izmjena odluke o prodaji drveta u dubećem stanju.

Istiskivanje malih akcionara

Standard u svijetu je da se štite akcionari, pa i oni manji. Onaj koji vodi privredno društvo mora da radi u interesu tog društva, a ne akcionara, jer u suprotnom bi se poštovali interesi većinskih dioničara, a mali bi propali ocijenio je hrvatski akademik Jakša Barbić juče na naučnoj tribini održanoj u CANU. Govoreći na temu “Odgovornost članova uprave društva kapitala za štetu pričinjenu akcionarima društva”, istakao je da u zakonu mora postojati odredba da svi akcionari imaju jednak položaj u društvu.

Fokus na plavom rastu

Crna Gora tokom predsjedavanja Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), kao prva zemlja koja nije članica EU, doprinosi promovisanju turizma i plavog rasta, koj i predstavljaju važan faktor za sveukupan napredak tog regiona poručeno je na sastanku Upravnog odbora EUSAIR-a.

Dan

Duplo manji promet

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 865,5 miliona eura, što je skoro duplo manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 94,51 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Dio penzionera KAP-a hoće manje otpremnine

Dio penzionera Kombinata aluminijuma, koji su napustili fabriku nakon uvođenja stečaja 2013. godine, smatraju da je ponuda predstavnika Rudnika boksita, koje predvodi Radivoje Knežević, da se svim penzionerima fabrika iz metalskog sektora isplate otpremnine u istom iznosu prihvatljiva. Knežević je prošle sedmice za “Dan kazao da od Vlade traže da ispuni obećanje dato 2016. godine, kada su rekli da će penzionerima Rudnika boksita, KAP-a, FEP-a, Metalca, Prerade i Kovačnice isplatiti otpremnine.

Obala u vlasništvu Milovih prijatelja

Višemilionskim nekretninama na budvanskoj obali gazduju bliski prijatelji predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića, ukaza li su iz Demokrata. Oni su naveli primjere Taksina Šinavatre, Dragana Brkovića, Veselina Barovića, Branimira Gvozdenovića, Dragana Perovića i firme Fab lajv.

Dnevne novine

Odlažu poskupljenje?

Vlada će predložiti Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) da se poskupljenje struje odgodi za mjesec, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Sugestija ka Elektroprivredi (EPCG), kako je kazala, biće promjene načina obračuna, odnosno prelazak na tarifne pakete i njihovo pomjeranje za mjesec. Cilj je da se građanima obezbijedi dodatno vrijeme kako bi se opredjelili za najpovoljniji paket. Shodno tome novi obračun se očekuje od 1. aprila” rekla je Sekulić Televiziji Crne Gore.

Vlada stavila van snage pravilnik o pomoći za likvidnost banaka

Članovi Vlade Crne Gore su na juče održanoj 110. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojili niz informacija i odluka, te drugih pravnih akata. U skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci, izmijenjena je postojeća Uredba o prestanku važenja pojedinih podzakonskih akata. Naime, izbrisan je član koji se odnosio na pravni osnov za donošenje Pravilnika o bližim uslovima i postupku davanja hitne finansijske pomoći za likvidnost banka, pa je i ovaj podzakonski akt prestao da važi.

Nema odustajanja od ekološke države

Crna Gora će doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije (oiE) u finalnoj potrošnji do 2020. godine, pri čemu nema odustajanja od ekološke države, poručio je premijer Duško Marković. On je, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, kazao da crnogorska energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske zemlje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *