Most Verige će se graditi

Dodajte komentar

Vlada nije odustala od izgradnje mosta Verige koji će spojiti dvije strane Bokokotorskog zaliva, tvrde za CdM u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Kako CdM saznaje, za ovaj projekat su zainteresovani ozbiljni međunarodni investitori, a među njima su Azerbejdžanci i Kinezi. Procjenjuje se da je projekat vrijedan oko 150 miliona eura.

Kako je CdM-u saopšteno iz Msaobraćaja i pomorstva, 2017. godine je urađeno i Idejno rješenje mosta visine od 65 metara, sa prilaznim saobraćajnicama i obilaznicom Tivat. Projektant je bio Tempusprojekt iz Zagreba.

Navedenim promjenama projektnih rješenja mosta, u cjelini bi se ispoštovali predlozi, sugestije i preporuke iz Studije vizuelnog uticaja mosta Verige na područje Bokokotorskog zaliva. Takođe je urađena i Studija opravdanosti izgradnje mosta Verige preko Bokokotorskog zaliva sa prilaznim saobraćajnicama, koju su radili Omega consult – projektni menadžment Ljubljana i CEED – Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj Podgorica. Urađen je i Elaborat zaštite životne sredine prelaza preko Bokokotorskog zaliva.

Kako objašnjavaju u resoru Osmana Nurkovića, odredbama Prostornog plana posebne namjene obalnog područija definisana je obaveza izrade posebne tzv. HIA studije za sve veće objekte, pa tako i za most preko Bokokotorskog zaliva. Definisana je obaveza da se urađeno Idejno rješenje i HIA studija prije dalje realizacije dostave na uvid UNESCO-u.

Takođe, odredbama Prostornog plana posebne namjene obalnog područja i radionicama koje su održane vezano za izradu HIA studije tog plana određeno je da se preispitaju i nove lokacije saobraćajnog prelaza preko Bokekotorske sa datim varijantnim rješenjima, i nakon realizacije ovih obaveza pristupiće se daljem sagledavanju optimalnih uslova realizacije ovog kapitalnog projekta.

“Još 1999. godine, Vlada, odnosno tadašnja Direkcija za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori je raspisala Međunarodni konkurs za izbor lokacije i idejnog rješenja prelaska preko Bokokotorskog zaliva, na kome je prvo mjesto pripalo inženjerskom birou POINTING iz Maribora. Kasnije je izrada Glavnog projekta i Izvođačkog projekta, čija izrada je završena 2003. godine, povjerena firmi GRADIS NG, takođe iz Maribora. Tokom 2009. godine završena je Studija vizuelnog uticaja mosta Verige na UNESCO prirodni i kulturno-istorijski region Kotora, a koja je imala za cilj da vizualizira i procijeni sa nezavisne pozicije most Verige i priključne saobraćajne objekte u tjesnacu Verige koji su planirani na udaljenosti od približno 2,5 km od zaštićenog prirodnog i kulturnog regiona Kotora”, tvrde u Ministarstvu.

Dalje pojašnjavaju da je Studija izrađena po nalogu Ministarstva prostornog planiranja i zaštite životne sredine, a na osnovu Izvještaja misije UNESCO iz 2008. godine, gdje se navodi da predviđeni most “ne predstavlja prijeteću opasnost za područije Svjetskog nasljeđa UNESCO-a”, sa predlogom za izradu Studije o vizuelnom uticaju za sadašnji predlog mosta, uzimajući u obzir “izuzetnu univerzalnu vrijednost” ovog dobra i njegovog pejzaža u okviru čitave teritorije Boke Kotorske, uključujući područije Svjetskog nasljeđa i njegovu okolinu.

“Studiju je uradio Institut za urbanizam i regionalno planiranje sa Univerziteta u Ahenu-Njemačka, u saradnji sa Ministarstvom uređenja prostora i zaštite životne sredine i GTZ-a”, ističu u Ministarstvu.

Kako dodaju, Monteput je preuzeo određene obaveze po preporukama iz navedene Studije, koje se odnose na dodatne tehničke provjere projekta, ponovno razmatranje tunelske varijante prelaza, provjeru moguće korekcije visine mosta, izmiještanje naplatne stanice i moguće korekcije trase tunelskim rješenjima u reonu Bijele i Opatova.

“Za provjeru mogućeg tunelskog rješenja prelaza zaliva, od nadležnog Ministarstva izdati su tehnički parametri na osnovu kojih je urađen Projektni zadatak kojim je predviđena izrada Idejnog rješenja tunelskog prelaza i prethodne Studije opravdanosti izgradnje u cilju provjere generalne koncepcije tunelskog prelaza zaliva, kao i provjere saobraćajno-tehničkih i ekonomskih uslova opravdanosti u skladu sa EU normama i tehničkim standardima za projektovanje i izgradnju tunela za rang brze saobraćajnice. Idejnim rješenjem tunelskog prelaza i prethodnom Studijom opravdanosti izgradnje, dokazalo se da je varijanta prelaza Bokokotorskog zaliva tunelom, višestruko nepovoljnija sa prostorno-urbanističkog, tehno-ekonomskog, saobraćajno-tehničkog, ekološkog, funkcionalnog i bezbjednosnog aspekta”, kazali su u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva za CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *