Kompanije u luksuznom sektoru i dalje ostvaruju sjajnu prodaju u Kini

Dodajte komentar

Luksuzni sektor, poznato je to već godinama, najviše zavisi od azijskog, ili tačnije, kineskog tržišta.
Iako se mnogo govori o hlađenju kineske ekonomije i trgovinskom ratu, rezultati nekih kompanija koje spadaju u sektor luksuzne robe pokazuju drugačiju situaciju.

Počelo je s francuskim LVMH, koji nas je iznenadio dobrim prodajnim rezultatima u posljednjem tromjesečju 2018. godine kao najveći svjetski proizvođač luksuzne robe, postigavši ​​organski rast prodaje od 9%, te među luksuznim proizvodima, modnim proizvodima i kožnim proizvodima, što je bila prva potvrda da Kinezi nastavljaju da kupuju proizvode visoke cijene.

Slijedio je Kering, koji je ostvario dobar rast od 28% s robnom markom Gucci. Uz visoki organski rast u Aziji (16 posto), s naglaskom na Kinu i Indiju, slijedi proizvođač žestokih pića Pernod Ricard. Pozitivne brojke nadopunjuju kozmetički divovi L'Oreal i Estee Lauder. Estee Lauder je nedoumice oko Kine demantovao s povećanjem prognoze dobiti za 2019. godinu i najavom rasta prodaje kozmetike, uglavnom u Aziji. Tako visok rast prodaje u Aziji nisu imali u posljednjih dvadeset godina.

U L'Orealu, koji prodaje kozmetiku za potrošnju i kozmetiku premium klase, prodaja u Kini je najveća u posljednjih četrdeset kvartala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *