“Juventusove” prve obveznice

Dodajte komentar

Italijanski fubalski klub “Juventus” odlučio se za prvi izlazak na međunarodno tržište obveznica. Tako je prikupio više kapitala od inicijalnog zahteva.

Klub, koji je akcije izlistirao na Milanskoj berzi još 2001. godine, zadužio se za 175 miliona eura izdanjem petogodišnjih obveznica. Investitori mogu da računaju na godišnji prinos od 3,5 odsto. “Juventus”-ova uprava ranije je najavljivala kako izdavanjem obeveznica želi da prikupi bar 150 mliona eura.

Katalog izdanja pokazuje da će novac biti iskorišćen za otplatu postojećih dugova.

Dug ovog kluba koji je dva puta bio evropski prvak, dostigao je 310 miliona eura. Međutim, prezentacija za investitore sadrži i podatak da su se “Juventus”-ovi prihodi u posljednjih osam godina vinuli 161 odsto na 402 miliona eura u sezoni 2017/2018.

Rastu prihoda svakako je doprinijela i kupovina Kristijana Ronalda od Real Madrida koji je „koštao“ 100 miliona eura. Samo dresovi sa njegovim imenom rasprodati su za manje od dva mjeseca. Iza izdavanja Juvenus-ovih obveznica je američka banka “Morgan Stanley” u saradnji sa italijasnkom UBI bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *