Dio penzionera KAP-a hoće manje otpremnine

Dodajte komentar
Sa jednog od ranijih protesta

Dio penzionera Kombinata aluminijuma, koji su napustili fabriku nakon uvođenja stečaja 2013. godine, smatraju da je ponuda predstavnika Rudnika boksita, koje predvodi Radivoje Knežević, da se svim penzionerima fabrika iz metalskog sektora isplate otpremnine u istom iznosu prihvatljiva. Knežević je prošle sedmice za Dan kazao da od Vlade traže da ispuni obećanje dato 2016. godine, kada su rekli da će penzionerima Rudnika boksita, KAP-a, FEP-a, Metalca, Prerade i Kovačnice isplatiti otpremnine.

Cijela priča je počela nakon što je Skupština usvojila zakon kojim je penzionerima KAP-a trebalo da se isplati od šest do 14 hiljada otpremnine. Za njih 414 država je opredijelila 5,45 miliona eura, ali nikada im nije isplatila taj novac. Tada su iz Vlade predlagali Skupštini da izmijeni zakon, tako što će novac određen za kapovce podijeliti i na radnike ostalih fabrika iz metalskog sektora. To, međutim, nije bilo prihvatljivo penzionerima KAP-a, kao ni opoziciji na čiji predlog je donesen zakon. Odnosno, i jedni i drugi su tražili da država poštuje zakon i isplati otpremnine, a da se može donijeti novi zakon za ostale bivše radnike iz metalskog sektora. Zakon kojim su bile predviđene otpremnine za kapovce u međuvremenu je ukinuo Ustavni sud, pa su i izgubili sporove pred Osnovnim sudom, koje su prethodno dobili, i samim tim izgubili gotovo sve šanse da dobiju otpremnine po tom zakonu.

Dio penzionera KAP-a koje predvode Slobodan Tripković, Milorad Stanišić i Željko Pajović za “Dan su kazali da im je prihvatljiv predlog Kneževića da se svim penzionerima metalskih fabrika isplate iste otpremnine, te da bi željeli da zajedno sa njima pokušaju da sa Vladom pregovaraju o donošenju takvog zakona. Naveli su da tako razmišlja oko 80 penzionera.

– Nama se dopao predlog Kneževića. Razgovarali smo sa njim i nakon toga pozvali zainteresovane radnike da se okupimo i popričamo o predlogu. Na skup je došlo oko 30 radnika i svi su se izjasnili da prihvataju ponudu Kneževića, ispričali su za Dan Tripković, Stanišić i Pajović.

Penzionerima koji ne žele da se njima priključe i pokušaju da se dogovore oko otpremnina ostaje da idu na sud u Strazburu, što ova grupa radnika ne želi. Oni žele da sa kolegama iz drugih fabrika pokušaju da se izbore za donošenje novog zakona kojim bi se i njima i ostalim penzionerima isplatile otpremnine.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *