BiH i Srbija imaju 10 posto svjetskih rezervi litijuma

Dodajte komentar

Višegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija “Rio Tinto” rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litijuma (Li), poznatijeg kao jadarit.

Zbog visoke koncentracije litijuma u jadaritu područje Jadar na granici Srbije i BiH spada u unikatno nalazište litijuma svjetskih razmjera i značaja.

I Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije dva dana govorio je o informacijama o nalazištu litijuma.
“Kod Loznice se nalazi deset posto svjetskih rezervi litijumuma, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH”, rekao je Vučić. litijum se koristi za pravljenje litijum-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a bit će sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila. Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi evropsko tržište baterija 2025. godine moglo vrijediti 250 milijardi eura.

Jedna od prepreka mogao bi biti tehnološki komplikovan proces razdvajanja litijuma od ostalih 25 sastojaka iskopane rude.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kaže za “Avaz” da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne. “Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austrougarske, rekao je: ‘BiH je zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima’. Kada je u pitanju litijum, ima ga i na području Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne”, kaže Gutić.
On dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja kompletne BiH.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litijum u Podrinju zainteresovane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije ‘Thyssen’ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta”, kaže Gutić.

Najave predsjednika Vučića i stavovi stručnjaka ohrabrujući su za međudržavni projekat od kojeg bi imale koristi obije zemlje. U prilog realizaciji megaprojekta ide i činjenica da je Srbija dobila status nosioca projektnih aktivnosti. Kompanija “Rio Tinto” kontroliše velika nalazišta litijuma u Argentin, navodi Avaz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *