Više scenarija za privatizaciju Croatia Airlines-a

Dodajte komentar
9actl

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković kaže da postoje zainteresovani potencijalni strateški partneri za “Croatia Airlines”.

On vjeruje da će se sutra na sjednici Vlade, na dnevnom redu naći tačka o formiranju međuresornog povjereništva koje će zajedno s Upravom voditi proces pronalaska strateškog partnera.

Na pitanje novinara zašto misli da će proces pronalaženja strateškog partnera za nacionalnu aviokompaniju ovaj put uspjeti, ministar Butković je odgovorio da “ima zainteresovanih koji se javljaju”. Na primjedbu novinara da nisu svi djelovi “Croatia Airlinesa” jednako profitabilni, te postoji li stoga mogućnost “razbijanja” kompanije, Butković je rekao da “ima više scenarija”, piše Poslovni dnevnik.

Butković poručuje da treba ići prema pronalasku strateškog partnera, kako će se formirati međuresorno povjereništvo koje će taj proces zajedno s Upravom sprovoditi.

On najavljuje da će Uprava izabrati finansijskog savjetnika. To je u završnoj fazi tog procesa, a kako bi taj savjetnik trebao dati neke od budućih modela koji bi se mogli primijeniti u pronalasku strateškog partnera.

Butković napominje da u slučaju Croatia Airlinesa, potencijalni strateški partner koji ne dolazi iz EU ne može postati vlasnik više od 49 posto preduzeća.

“No ne znači da neko neće biti zainteresovan, ako neće biti većinski vlasnik. Sačekajmo tu cijelu proceduru”, poručuje Butković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *