Šesnaest termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje koliko 250 u EU

Dodajte komentar

Rad 16 termoelektrana na zapadnom Balkanu predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Evropu, a zdravstvene posljedice i troškove snose građani EU, zaključak je nove analize koju su predstavile organizacije HEAL, Sandbag “,” CAN Europe “; “CEE Bankwatch” i organizacije članice “Europe Beyond Coal”.

Analiza se temelji na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije.

Rezultati analize pokazali su da svake godine zagađenje vazduha, koje je posljedica rada 16 termoelektrana na ugalj Zapadnog Balkana, uzrokuje do 3.000 smrtnih slučajeva, do 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece i druge hronične boleste.

Analiza procjenjuje da se godišnji troškovi liječenja koji se mogu povezati s tim zagađenjem kreću u rasponu od 6,1 do 11,5 milijardi eura, a plaćaju ih građani i ekonomije ugroženih zemalja.
– Zagađenje vazduha ne poznaje granice, u Evropi ostaje nevidljivi ubojica. Činjenica je da se zagađeni zrak sa zapadnog Balkana prenosi na zemlje EU, što dodatno negativno utiče na ionako loš kvalitet vazduha. To otežava tim zemljama EU, susjedima zemalja zapadnog Balkana, da ispune evropske standarde kvaliteta vazduha – rekao je viši savjetnik za zdravlje i energiju HEAL-a i šef izvještaja.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da donosioci odluka u EU podrže napore na zaštiti čistog vazduha i dekarbonizaciji energetskog sektora u zemljama zapadnog Balkana.

Termoelektrane na zapadnom Balkanu već godinama prenose veliku količinu štetnih materija. Samo u 2016. godini 16 termoelektrana na Zapadnom Balkanu u vazduhu je izdalo količinu sumpornog dioksida upporedivu s količinom emitovanim iz svih 250 termoelektrana u EU. Jednako alarmantan je i nivo zagađenja finih čestica (PM2,5 PM10) i ugljen dioksida.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *