Radunović: Javni dug pod kontrolom

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je, u prethodne dvije godine, ojačana stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast, ocijenio je je ministar finansija Darko Radunović u razgoovoru sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Takođe, dva glavna makroekonomska indikatora – budžetski deficit i javni dug, držimo pod kontrolom“, rekao je Radunović.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Radunović se danas sastao sa novim šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Srikant Seshadrijem, koji boravi u Podgorici sa svojim timom saradnika u okviru MMF Staff Misije. Radunović je prezentovao ostvarene rezultate u toku protekle dvije godine i upoznao partnere iz MMF-a sa budućim aktivnostima Ministarstva finansija.On je kazao da podaci iz decembra prošle godine pokazuju da je zaposleno više ljudi u odnosu na isti period 2017.

Prema riječima ministra, 2019. je godina silazne putanje javnog duga, kao i manjeg budžetskog deficita, ispod tri odsto, u okvirima Mastriških kriterijuma.

„Nastavljamo da se da pridržavamo mjera fiskalne konsolidacije“, kazao je Radunović.

U saopštenju se navodi da je prethodni šef misije za Crnu Goru i novi šef misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, Martin Petri, kazao da su saglasni da je makroekonomska situacija u Crnoj Gori prilično pozitivna.

„Pohvale za ostvareni ekonomski rast u prethodnom periodu i nadamo se da ćete premašiti projektovanu stopu rasta od 2,8 odsto za ovu godinu“, kazao je Petri.

On je dodao da je MMF Crnoj Gori pružio tehničku pomoć u izradi Zakona o javno–privatnom partnerstvu i izmjena Zakona o koncesijama.

Iz Ministarstva finansija kažu i da od danas pa do 27. februara nastavljaju razgovore sa MMF-om.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *