Njemačkoj pogodovala kriza: Ušteda na kamatama 180 milijardi eura

Dodajte komentar

Zbog politike niske kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) iz vremena finansijske i ekonomske krize 2008. godine, savezna njemačka vlada je uštedjela na izdacima za kamate u iznosu od oko 180 milijardi eura, navodi se u odgovoru savezne vlade na zahtjev predstavnika stranke Zelenih Sven-Christian Kindler.

Savezna vlada je u svom planiranju budžeta pretpostavila da za dugove između 2008. i 2018. godine moraju biti plaćene kamate u ukupnom iznosu od 484,8 milijardi eura. Zahvaljujući niskim kamatnim stopama, dospjeli su samo troškovi kredita od 304,5 milijardi eura. Uštede se izračunavaju kao razlika između dviju vrijednosti. Inače, 180 milijardi eura je nešto više nego što savezna vlada potroši za pola godine.

“Šef ECB-a Mario Draghi učinio je mogućom nulu u saveznom budžetu”, rekao je Kindler za RND. “Dok su druge zemlje u Evropi trpjele od krize, njemačkoj vladi je znatno pogodovala kriza eura.”

Prema Kindlerovim riječima, Njemačka se sada mora obavezati na solidarnost sa Evropom i ne bi trebala biti tako oskudna: “Evropa je naša budućnost, i zbog toga savezna vlada mora biti spremna uložiti više novca”, zahtijevao je političar.

Od krize iz 2008. godine, ECB nastoji da ojača ekonomiju uz niske kamatne stope. Od marta 2016. ključna kamatna stopa u eurozoni bila je čak i nula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *