Nesaglasni akcionari tužbom od CGES-a traže 471.000 eura

Dodajte komentar

Osam od 11 nesaglasnih akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji su očekivali da im do kraja prošle godine bude isplaćeno ukupno 471,88 hiljada eura na ime vlasničkog uloga, tužili su tu kompaniju Privrednom sudu, saznaju Vijesti.

Nesaglasni akcionari traže da im se otkupi 550.047 akcija CGES-a po prosječnoj cijeni od 85,79 centi, koliko je iznosila na Montenegroberzi uoči vanredne skupštine akcionara 31.oktobra 2018.Tada je donijeta odluka o zaduženju kompanije kod Njemačke banke za razvoj. Ovi akcionari su se protivili toj odluci pa imaju pravo da lcao nesaglasni traže da im kompanija otkupi akcije.

Vijesti saznaju da u CGES-u žele da isplate vlasničke udjele nezadovoljnim akcionarima, ali ne po cijeni koju oni traže, već po onoj koju će vještak utvrditi tokom ovog sudskog postupka. Komisija za tržište kapitala, poslije dvomjesečne istrage, utvrdila je da nije bilo zloupotrebe i manipulacija u trgovini akcijama CGES-a, tokom oktobra prošle godine.

Na zahtjev menadžmenta CGES-a, ispitivano je ko je sa uloženih oko 100 hiljada na berzi, u periodu od 5. do 31. oktobra, kako se sumnjalo, vještački naduvao prosječnu cijenu akcija ove kompanije na berzi za 39 odsto, sa oko 61,6 centi na prosječnih 85,79 centi.

Zbog toga je privremeno bila prekinuta trgovina tom hartijom na berzi upravo na dan održavanja vanredne skupštine CGES-a 31. oktobra prošle godine. Lica koja su kupovala akcije tokom perioda kontrole i najviše uticala na dnevni rast cijene na kraju se nijesu ni prijavili CGES-u za otkup vlasničkog uloga.

Spekulativne trgovine na berzi, kako se sumnjalo trebalo je da omoguće isplatu ukupno oko 1,5 miliona sa računa CGES-a, za najviše 15 akcionara elektroenergetske firme nezadovoljnih odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a zbog novog zaduženja kod Njemačke banke za razvoj. Međutim, četiri akcionara koji su mogli potraživati milion nakon istrage nijesu predali zahtjev.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *