Naslovne strane dnevnih novina za 21. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Žalba Žugića pala, Radović nije odavala službene tajne

Više državno tužilaštvo (CDT) odbacilo je pritužbu Centralne banke (CBCG), na čijem je čelu guverner Radoje Žugić, i potvrdilo rješenje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) od 27. decembra kojim je odbačena krivična prijava protiv bivše viceguvernerke Irene Radović.

Predložili Kalezić

Guverner Centralne banke Radoje Žugić predložio je Skupštini da za viceguvernera imenuje Zoricu Kalezić, koja je većčlan Savjeta CBCG. Kalezićeva je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri obavljala poslove specijalnog savjetnika ministra za evropske integracije, zatim je šest gocina u CBCG bila specijalni savjetnik viceguvernera za finansijsku stabilnost, potom dvije godine predstavljala Crnu Goru u holandsko-belgijskoj konstituenci u Svjetskoj banci, a potom tri godine u holandsko-belgijskoj konstituenci u MMF-u.

Zbog vladine politike plaćamo najskuplju struju

Građani u Crnoj Gori su taoci v ladine politike u energetskom sektoru, zbog koje plaćaju najskuplju struju, jedna je od poruka sa jučerašnje javne debate u EU info centru, koju su organizovale nevladine organizacije MANS i Grin houm uoči Ministarske konferencije o čistoj energetskoj tranziciji na zapadnom Balkanu.

Pobjeda

Računi u blokadi, Poreska uprava najavila stečajeve

Kompanije u vlasništvu Atlas grupe imaju problema u poslovanju zbog blokade žiro računa koja, kako su portalu Standard kazali iz Poreske uprave, iznosi ukupno 1,52 miliona eura za poreske dugove. Jedna od njih je i Televizija A1 čiji zaposleni su prije skoro dva mjeseca primili posljednju zaradu i to za jul. To znači da im se duguje osam zarada. Od kraja decembra, kako je Pobjedi nezvanično rečeno iz ove TV, nijesu primili nijednu zaradu, a Poreska uprava im je blokirala račun za 60.000 eura. Zbog blokade imaju problem sa plaćanjem ne samo plata nego i utrošene struje, interneta…

Očekuju da Crna Gora premaši rast od 2,8 odsto

Nadamo se da će Crna Gora premašiti projektovanu stopu rasta ekonomije u ovoj godini od 2,8 odsto, kazali su predstavnici Misije MMF-a, koji su se juče sastali sa ministrom finansija Darkom Radunovićem. Od juče do 27. februara nastavljaju se razgovori predstavnika Ministarstva finansija i Misije MMF u kojoj su novi šef za Crnu Goru Srikant Seshadri i bivši, a sada šef misije za BiH Martin Petri.

Monteput jeftiniji od CRBC-a

Vlada je, nakon razgovora sa predstavnicima kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare, ipak odlučila da se napajanje električnom energijom dionice od Smokovca do Mateševa realizuje preko preduzeća Monteput, saopštio je Pobjedi izvršni direktor ove kompanije Jonuz Mujević. Za tu namjenu Monteput će se zadužiti 31,6 miliona eura, na što je saglasnost dala Vlada.

Dnevne novine

Ulagati u solarnu i vjetroenergiju

Vlada Crne Gore treba da odustane od izgradnje hidroelektrana (HE) na Morači, zbog devastacijskog djelovanja u prirodi i stanovništvu, a potrebno je više ulagati u vjetroelektrane, solarne elektrane i u druge vidove energije, koji nose manje štete životnoj sredini, saopšteno je na jučerašnjem pripremnom sastanku za Ministarsku konferenciju o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Green Home.

TURCI ZAINTERESOVANI ZA AERODROME, POLJOPRIVREDU

Turske kompanije zainteresovane su za ulaganja u aerodrome, poljoprivredu, zdravstvo i tekstilnu industriju u Crnoj Gori, saopštila je novoimenovana ambasadorka te države Songul Ozan na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. Ona je kazala da je Crna Gora sve popularnija u Turskoj, po pitanju turističkih i ekonomskih potencijala. “Marković i Ozan su ocijenili da Crna Gora i Turska razvijaju snažne prijateljske i partnerske odnose koje dodatno žele podstaći jačanjem ekonomske saradnje”, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Ojačana stabilnost javnih finansija

U Crnoj Gori je, u prethodne dvije godine, ojačana stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović u razgovoru sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Radunović je, na jučerašnjem sastanku sa novim šefom misije MMF-a za Crnu Goru Srikant Seshadrijem, prezentovao rezultate postignute protekle dvije godine i upoznao partnere iz MMF-a sa budućim aktivnostima Ministarstva finansija.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *