Najveći rast u turizmu u poslednjih deset godina ima azijsko tržište

Dodajte komentar

U svijetu je u 2017. godinu potrošeno 5,2 hiljade milijardi dolara prilikom putovanja, a najveći turistički bum u posljednjih deset godina bilježi azijsko tržište, koje je od 2008. godine do danas poraslo za čak 130 odsto.

Kako je rekao direktor Trip Advisora Carls Ballard na Adria Hotel Forumu u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u isto vrijeme dok Azija kao tržište raste velikom brzinom, Sjeverna Amerika bilježi rast od 15, a Zapadna Evropa tek devet odsto.

“SAD je i dalje najveće turističko tržište na svijetu, ali Kina je na drugom mjestu i očekujem da će uskoro da prestigne SAD”, istakao je Ballard.

On je istakao da su prošle godine Bliski Istok i Centralna Amerika bilježile pad u turizmu od 5,7, odnosno 1,2 odsto, a da je najveći rast imala Sjeverna Afrika od 27,2 odsto.

“Blagi pad doživjele su destinacije poput Kanarskih ostrva, Tenerife, svi ostali bilježe rast, Italija, Hrvatska, naročito Turska, vraćaju se Kairo i Šarm el Šeik”, napominje Emanuel.

Direktor kompanije STR koja se bavi istraživanjem i analizom, između ostalog i hotelijerskog sektora rekao je kako će ove godine “vruće” destinacije biti Minhen, Madrid, Atina, Brisel i Pariz, a da se očekuje i oporavak tržišta poput Kelna, Barselone i Dizeldorfa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *