Forbes: Dietrich Mateschitz najbogatiji vlasnik fudbalskog kluba

Dodajte komentar

Savremeni fudbal  u vlasničkim strukturama broji sve više milionera i milijardera. Budući da je prerastao u jednu od unosnijih industrija današnjice, fudbal se ističe sa sve više ulagača. I to tajkuna.

Najaktualniji i javnosti najbliži vlasnici fudbalskih klubova katarski su emiri koji posjeduju Paris Saint-Germain, kao i arapski šeici koji su vlasnici Manchester Cityja.

Američki magazin Forbes sastavio je listu najbogatijih vlasnika svjetskih fudbalskih klubova za 2018. godinu.

Vodeći je Dietrich Mateschitz, gazda RB Leipziga, austrijski milijarder hrvatskog porijekla i suosnivač kompanije Red Bull. Mateschitzovo bogatstvo procijenjeno je na oko 20,8 milijardi eura. Spada među trideset najbogatijih ljudi na svijetu.

Svojevremeno je ulagao u Formulu 1 i hokej, no veći dio novca investirao je u fudbalske klubove. Između marta 2005. i aprila 2006. godine otkupio je austrijski klub SV Austria Salzburg i američki MetroStars. Oba su kluba kasnije preimenovana u Red Bull Salzburg i New York Red Bulls pa u svom imenu i danas promovišu Mateschitzovu kompaniju popularnog energetskog pića.

Otkupivši Markranstädtovu licencu 2009. godine, s RasenBallsport Leipzigom – poznatijem kao RB Leipzig – u nekoliko godina probio se od amaterskih njemačkih liga do Bundeslige i Lige šampiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *