Fitch: Brexit bez dogovora vodi u recesiju i smanjenje rejtinga

Dodajte komentar

Agencija Fitch poručila je da bi mogla smanjiti ‘AA’ kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva zbog sve veće nesigurnosti u vezi pregovora između Britanije i Evropske unije o razlazu, a u slučaju brexita bez dogovora, britanska ekonomija bi mogla uroniti u recesiju.

„Fitch vjeruje da bi brexit bez dogovora vodio u značajne poremećaje u ekonomiji i trgovini Ujedinjenog Kraljevstva, barem kratkoročno”, navodi se u saopštenju te agencije, objavljenom u srijedu.

Dodaje se da bi agencija mogla smanjiti i ‘AA’ rejting centralne  banke – Bank of England – ako smanji rejting Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska premijerka Theresa May nastoji od Evropske unije dobiti neke povoljnije uslove prilikom izlaska Britanije iz EU-a kako bi dobila podršku u parlamentu za brexit.

Pritom je u vremenskom škripcu, s obzirom da se bliži rok razlaza 29. mart.

„Da bi sporazum o izlasku dobio podršku parlamenta u zadanom roku, moala bi se znatno povećati podrška vladi”, navodi Fitch.

Ističe da će rast britanske ekonomije biti pod uticajem toga kako će se sprovesti brexit.

U posljednjem tromjesečju prošle godine rast je usporio na samo 0,2 posto, s 0,6 posto u prethodnom kvartalu, što znači da je u cijeloj 2018. godini ekonomija porasla 1,4 posto, navodi Fitch.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *