Digitalno oglašavanje ove će godine u SAD-u nadmašiti tradicionalno

Dodajte komentar

Potrošnja na digitalno oglašavanje ove će godine u SAD-u prvi put nadmašiti izdvajanja za oglase u tradicionalnim medijima, pokazalo je najnovije izvješće kompanije eMarketer.

Potrošnja na digitalne oglase ove će godine u SAD-u porasti 19 posto, na 129,34 milijarde dolara, uz udio u ukupnoj potrošnji od nekih 54 posto, procjenjuju u eMarketeru.

Najveći će pritom udio u digitalnom oglašavanju imati mobilni segment – čak dvije trećine, odnosno nekih 87,06 milijardi dolara, pokazuje izvještaj.

“Zbog postojanog preusmjeravanja pažnje potrošača na digitalne platforme oglašivači su se našli na prekretnici – prisiljeni su da se ikrenu se digitalnim medijima kako bi postupno povećali doseg i prihode, koji kopne u segmentu oglašavanja u tradicionalnim medijima”, kazala je direktorica Monica Peart.

Tako bi se potrošnja na tv oglase ove godine trebala smanjiti za 2,2 posto, na 70,83 milijarde dolara, s obzirom da na kalendaru nema izbora niti krupnijih događaja, poput Olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava, procjenjuju u eMarketeru.

Predsjednički izbori u SAD-u u 2020. vjerovatno će dovesti do rasta tv oglašavanja, ali će se nakon toga silazni trend nastaviti, smatraju.

Oglašavanje u štampanijm medijima ponovo će ove godine zabilježiti snažan pad, za dodatnih 17,8 posto.

U eMarketeru takođe procjenjuju da će se tržišni udio duopola Googlea i Facebooka ove godine prvi puta smanjiti, na 59,3 posto, s prošlogodišnjih 60 posto. Glavni će razlog biti Google, čiji bi tržišni udio trebao pasti za jedan procenat na 37,2 posto.

Facebookov bi pak trebao neznatno porasti, na 22,1 posto.

Najviše če porasti tržišni udio Amazona, za dva procenta , na 8,8 posto, čime će ta kompanija učvrstiti treću poziciju na tržištu, ispred konkurenata Microsofta i Verizona, vlasnika brendova Yahoo i AOL.

“Amazon oglašivačima nudi veliku prednost, posebno u segmentu pakiranih potrošačkih proizvoda i brendova kreiranih u digitalnom kontaktu s potrošačima”, tumači Peart.

“Ta platforma nudi pravo bogatstvo podataka o ponašanju kupaca za potrebe ciljanja određenih potrošačkih grupa, omogućujući pristup podacima o kupnji u realnom vremenu… oglašivači imaju pristup bez presedana ‘policama’ s kojih potrošači kupuju”, dodaje ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *