Turski pekari uskoro dolaze na slovenačko tržište

Dodajte komentar

Turska pekarska kompanija Simit Sarayi sredinom marta dolazi na slovenačko tržište i ta je vijest izazvala ozbiljnu zabrinutost lokalne industrije.

Svoju će prvu prodavnici otvoriti u centru Ljubljane na lokaciji koju je napustila njemačka franšiza BackWerk. Oni su u Sloveniji doživjeli poslovni brodolom. No, turska kompanija dolazi da bi ostala. Riječ je o kompaniji koja je osnovana 2002., iste godine kada je stranka Pravde i napretka (AK) sadašnjeg turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana došla na vlast. Svoje je prve prodavnice otvorila u Istanbulu, gradu koji se smatra Erdoğanovom političkom bazom.

Prvo se, uz političku podršku vlade, širi Turskom, a 2010. otvara franšizu u Holandiji. Trenutno su prisutni u 22 zemlje (SAD, Velika Britanija, Saudijska Arabija), a 2017. su sklopili strateško partnerstvo s Fawaz Alhokair Group iza koje stoji saudijski kapital (kompanija se inače bavi modom i nekretninama). Poznavaoci slovenačkog tržišta ističu da prostora za novog igrača u pekarskoj branši ima, što je dokazao i Mlinar.

No, slovenački su pekari zabrinuti jer Simit Sarayi dolazi s ozbiljnim kapitalom i modernom tehnologijom koja traži bitno manje ljudskog rada. Ključni problem s kojim će se Simit Sarayi susresti je dobijanje kvalitetnih lokacija da bi se mogao nastaviti širiti. Slovenačke vlasti su sklone da otežaju poslovanje stranim kompanijama koje su prijetnja domaćima.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *