Srpski biznismeni ulaze u Agrokor: Hoće li Delta ponovo u trgovinu?

Dodajte komentar

Srpski tajkuni Miroslav Mišković, Miodrag Kostić i Rodoljub Drašković kandidati su za kupovinu pojedinih kompanija iz sastava Agrokora, navodi ljubljansko Delo.

List se referira na sastanak rukovodstva srpskog Mercatora-S sa srpskim dobavljačima, kojem su prošle sedmice prisustvovala dva ministra Vlade Srbije, a razgovaralo se o idealnom scenariju po kojem bi konzorcijum regionalnih kompanija kupio cijeli Agrokor ili njegov dio, jer lokalno tržište bolje poznaju od međunarodnih investicionih fondova.

Prema srpskim medijima, ministar trgovine Rasim Ljajić govorio je o ovoj vrsti scenarija. U dnevnom listu Danas povučena je paralela između “idealnog scenarija” i svojevremenog neuspjelog projekta Herkul, odnosno kombinovanja regionalnih trgovačkih lanaca Mercator, Konzum i Delta.

Potpredsjednica Delte Maria Desivojević, koja je bila prisutna na sastanku, upozorila je da je maloprodaja izuzetno teška industrija. “Možda bi se ponovo našli tu, da zajedno radimo u Mercatoru”, rekla je Desivojević, a mnogi su to shvatili kao mig o povratku Delte u maloprodajni sektor.

Prema očekivanjima, predstavnici kreditora na čelu sa ruskom državnom bankom Sberbankom će pokušati da prodaju svoje udjele u Agrokoru ili pojedinim kompanijama nakon nekoliko godina rehabilitacije. U Srbiji, srpski trgovac Mercator-S i prehrambene kompanije Dijamant, Frikom, Mivela i Kikindski mlin mogu se naći na prodajnoj listi.

U srpskim medijima već neko vrijeme se spekuliše  da bi Miškovićeva Delta u ime ruske Sberbanke i VTB banke, kojima Agrokor duguje ukupno oko milijardu eura, preuzela vodeću ulogu u rehabilitaciji Agrokorovih kompanija u Srbiji.

Među potencijalnim kupcima srpskih kompanija često se pominje Miodrag Kostić. “Agrokor sigurno neće ostati u formi jedne kompanije. Mi nadgledamo poravnanje i, shodno tome, prodaja će se definitivno realizovati. U dijelu prerade i poljoprivrede, mi ćemo biti veliki investitor“, nedavno su saopćili iz Kostićeve MK Grupe.

Kao logičan kupac jedne od prehrambenih kompanija, Dijamanta ili Frikoma, spominje se Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion iz Takova. Srpski ekonomisti, koje je anketirao Danas, jedinstveni su u ocjeni da bi srpski kupci za srpske kompanije Agrokora bili dobar izbor, ali ne kriju dvojbu da li bi domaći kupci bili spremni platiti onoliko koliko prodavac za njih očekuje, navodi Delo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *