Naslovne strane dnevnih novina za 20. februar – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Završeno snimanje blokova 30 i 26

Završeno je geofizičko istraživanje podmorja na blokovima 30 i 26, koje je obavila norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike. Snimanje je trajalo devet dana i završeno je bez zastoja. Iz Uprave su kazali da su sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovedene u skladu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu.Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača na brodu “Ramform Titan nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj snimanja na biodiverzitet mora

Profit blizu 217 hiljada

Svis osiguranje je prošlu godinu završilo sa profitom od 216.849 eura što je tri puta više nego godinu ranije. Prihod je bio 4,5 miliona eura. Rashodi za naknadu štete su 2,3 miliona eura.

Podrška projektima koji će ubrzati rast ekonomije

Kroz partnerstvo sa EBRD, koja je do sada finansirala 60 projekata vrijednosti 570 miliona eura, Crna Gora nastavlja da bude promoter politike integracija i usvajanja evrop skih vrijednosti u regionu, ocijenioje predsjednik države Milo Đukanović koji se juče sastao sa potpredsjednikom EBRD-a Jirgenom Rigterinkom. Rigterink se juče sastao i sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem.

Dan

Optuženi za poharu hoće da prodaje crnogorske pasoše

Hrvatska kompanija “Kylin Prime, koja se povezuje sa kontroverznim Erikom Mohorovićem, prijavila se na javni poziv Sekretarijata za razvojne projekte za izbor agenata za posredovanje prilikom apliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva. Mohorović, koji je ranije bio na čelu hrvatske Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), optužen je za prevaru tešku oko 16,4 miliona hrvatskih kuna, odnosno sadašnjih 2,2 miliona eura.

Marković dao Đukanovićima i A2A milione

Manjinski akcionar lektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković uputio je otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske unije Aivu Oravu u kojem je premijera Duška Markovića optužio da je na čelu organizovane kriminalne grupe koja je strpala u džep braći Đukanović i firmi A2A nekoliko miliona eura. Radi se o poslu kupovine Rudnika uglja od strane A2A, u kojoj su A2A i Aco Đukanović prihodovali 17 miliona eura, dok je država prihodovala 10 miliona eura.

Vlada krije na šta troši dvadeset miliona eura

Vlada će u ovoj godini potrošiti 20 miliona eura iz budžetske rezerve, što je najveći iznos po tom osnovu u poslednjih nekoliko godina. Međutim, kao ni do sada, ni u 2019. godini nećemo znati na šta će Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, potrošiti novac iz budžetske rezerve.

Dnevne novine

Podsticanje poslovnog ambijenta

Saradnja privatnog i javnog sektora već godinama se nameće kao neophodnost i sve više će jačati u interesu razvoja biznisa u Crnoj Gori, zaključak je juče održanog sastanka u Montenegro biznis alijansi. Predstavnici ministarstava ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja, i održivog razvoja i turizma, te Glavnog grada, pokazali su spremnost za sve vrste saradnje sa privatnim sektora.

Investirana 843 miliona, ostalo 328 miliona eura

Državni platni bilans roba i usluga na kraju 2018. godine bio je u minusu 793 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore. Ključna stavka koja je uticala na ovakav rezultat je uvoz koji je tokom dostigao vrijednosti od skoro 2,49 milijardi eura. S druge strane, zahvaljujći prihodima od turizma koji su za nepuni milion prebacili milijardu eura, ublažena je strana rashoda ovog tekućeg računa.

Najviše žalbi na prekide struje

Kupci električne energije prošle godine su Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) podnijeli 25 žalbi, od čega se najviše njih odnosi na obustavu isporuke električne energije, saopšteno je Dnevnim novinama u RAE. Ukupno 18 žalbi građana i firmi odnosi se na obustavu isporuke električne energije, šest na rješenje o izdavanju saglasnosti za priključenje i jedna na akt operatora distributivnog sistema o ispunjenosti uslova iz saglasnosti za priključenje objekata na distributivni sistem.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *