Osnivač Huaweija kaže da svijet ne može bez njegove kompanije

Dodajte komentar

Osnivač kineskog diva Huaweija uzvratio je američkim nastojanjima da mu kompanija završi na crnoj listi i prkosno ustvrdio da svijet ne može bez Huaweija i njegove “naprednije” tehnologije, javlja BBC u utorak.

“SAD nas ne može slomiti”, rekao je Ren Zhengfei u intervjuu za BBC.

“Svijet nas ne može odbaciti jer smo mi napredniji.”

Ren (74) osudio je hapšenje svoje kćeri, glavne finansijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou, rekavši da je “politički motivisano”.

Meng je uhapšena u decembru u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a idući je mjesec očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njenom izručenju.

“Mi se tome protivimo”, kazao je Ren. “Ali pustićemo sudove da to riješe.”

Osnivač Huaweija, koji inače izbjegava medije, bio je prisiljen javno da istupi zadnjih mjeseci budući da se kompanija našla pod velikim pritiskom zbog navoda o špijunaži i američke kampanje uvjeravanja drugih zemalja da zabrane njegovu tehnologiju.

Australija je prošle godine zbog sigurnosnih pitanja zabranila Huaweijevu opremu u svojoj budućoj 5G mreži.

Novi Zeland takođe je zabranio svom najvećem telekom operateru da koristi Huaweijevu tehnologiju za mrežu nove generacije, dok ga je Češka navodno isključila iz svoga 20 miliona eura vrijednog tendera za uspostavu poreskog portala.

Američki tužioci optužuju Huawei za krađu trgovinskih tajni, ustvrdivši da kompanija nudi nagrade zaposlenicima ako konkurenciji ukradu tehnološke ideje.

Ren odmahuje rukom na pritisak sa zapada.

“Ako se svjetla ugase na zapadu, Istok će i dalje sjati”, rekao je. “Amerika ne predstavlja svijet.”

“Čak i ako uvjere još zemalja da nas privremeno ne koriste, mi uvijek možemo smanjiti kompaniju”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *