Naslovne strane dnevnih novina za 19. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Korumpirana vlast oštetila državu za 108 miliona eura

Italijanska kompanija A2A nije ispunjavala uslove tendera za prodaju akcija Elektroprivrede (EPCG), jer je ta firma fo rmirana u martu 2008. godine spajanjem dva komunalna preduzeća opština Breša i Milano, kazao je manjinski ak cionar EPCG Vasilije Miličković. On je naveo da je prodaja akcija kompaniji A2A bila koruptivni iosao, te da su Silvio Berluskoni i Milo Đukanović godinama prije raspisivanja tendera 2009. godine dogovorili posao.

Nastaviće saradnju

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgen Rigterink kazao je da očekuje da će saradnja između te međunarodne finansijske institucije i Crne Gore u oblastima infrastrukture i javno -privatnog partnerstva biti nastavljena i pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu. Ministar finansija Darko Radunović sastao se Rigterinkom kako bi razgovarali o projektima koje EBRD sprovodi u Crnoj Gori i o zajedničkim aktivnostima za budući period.

Zadužili se 42 miliona

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni 24 miliona eura, po prosječnoj stopi od 0,56 odsto. Ukupan iznos dostavljenih ponuda bio je 27 miliona eura. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 20. avgust. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi od 18 miliona eura, što znači da se za mjesec i po Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, za dužila 42 miliona eura.

Dnevne novine

Region čeka novi sporazum o romingu

Evropska unija je spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga sa zemljama Zapadnog Balkana od jula ove godine, nakon što one postignu novi sporazum o cijenama, najavila je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel tokom susreta sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu u Skoplju.

Posebne povoljnosti za posjetioce IFT-a

Turistička ponuda Crne Gore biće i ove godine predstavljena na najznačajnijoj regionalnoj manifestaciji 41. Međunarodnom sajmu turizma IFT koji se od 21. do 24. februara održava u Beogradu. Promociju naše zemlje organizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Srbiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom.

U račune za struju prebačeno 7,6 miliona eura gubitaka

Gubici na distributivnoj mreži prošle godine su iznosili 18,3 miliona eura, od čega je u tarife na računima za struju prebačeno 7,6 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). Ostvarenje gubitaka u distribuciji električne energije, kako su naveli, u 2018. godini iznosilo je 371,6 gigavat-sati ili 13,83 odsto ukupno preuzete struje, tačnije energije koja je ušla u distributivni sistem.

Pobjeda

Sekulić: Konsultativno saslušanje o poskupljenju struje iduće sedmice

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju dr Predrag Sekulić kazao je juče Pobjedi da će konsultativno saslušanje u vezi s najnovijim poskupljenjem struje biti održano najvjerovatnije iduće sedmice i da će biti prihvaćen prijedlog DPS. Podsjetimo da su protekle sedmice poslanici DPS i SD | podnijeli Odboru za ekonomiju zahtjev za konsultativno saslušanje ministarke ekonomije Dragice Sekulić, rukovodstva EPCG i predstavnika RAE na temu utvrđivanja cijena električne energije i određivanja tarifnih paketa. Ranije je i SDP podnio zahtjev za kontrolno saslušanje Sekulić.

Do srijede prijave na konkurs

Konkurs za dodjelu godišnje nagrade Centralne banke za ovu godinu za kategorije najboljeg diplomskog, magistarskog i doktorskog rada iz oblasti bankarstva i monetarne politike i teorije otvoren je do srijede. Nagrada za diplomski rad je dvije hiljade, tri hiljade za magistarski i četiri hiljade za doktorski rad. Pravo učešća na konkursu imaju državljani Crne Gore koji su u prethodnoj godini odbranili diplomski, magistarski ili doktorski rad na nekom od univerziteta, fakulteta ili visokih škola u zemlji ili inostranstvu.

Prodati zapisi vrijedni 24 miliona

Državni zapisi vrijedni 24 miliona eura prodati su juče na aukciji u Centralnoj banci po prosječnoj stopi od 0,56 odsto. Rok dospijeća zapisa je 20. avgust. Ukupan iznos dostavljenih ponuda bio je 27 miliona.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *