Marković-Rigternik: Fokus na unapređenju konkurentnosti privatnog sektora

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da pomogne Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i prvog potpredsjednika EBRD-a Jirgena Rigterinka.

Marković je istakao da su prioriteti države prepoznati i od strane EBRD što omogućava dalje produktivno partnerstvo. Istakao da je Crna Gora u prethodne dvije godine uspješno vodila ekonomsku politiku, ostvarila dinamičan ekonomski rast, stabilizovala javne finansije i smanjila stopu nezaposlenosti. Ukazao je na smanjenje budžetskog deficita kao i na dobru prihodnu stranu, kako prethodnih tako i ove godine.

„Podrška EBRD-a, za oko 60 projekata ukupne vrijednosti od blizu 570 miliona eura, za je nas od ogromnog značaja. Vaša podrška i povjerenje doprinijeli su ovakvim ekonomskim rezultatima“, kazao je Marković.

On je dodao da je za Crnu Goru strateški važan nastavak jačanja sveukupne infrastrukture, izgradnje autoputa, valorizacija aerodroma i luka, kao i dalje aktivnosti na snaženju konkurentnosti i kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju malih i srednjih preduzeća te profesionalizacije administracije.

„EBRD će stajati uz vas da vas podrži“, kazao je Rigterink i pohvalio rezultate u oblasti ekonomske politike, ističući da je najbolji pokazatelj napretka reakcija međunarodnog tržišta, u tom kontekstu navodeći uspješno emitovanje euroobveznica Crne Gore protekle godine.

Zajednički je konstatovan uspjeh u procesu evropskih integracija koji kreira podsticaj za ostvarivanje daljih rezultata u otvaranju preostalog i stvaranja uslova za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

One comment

  1. Dje je guverner CBCG, sto se s njim niko vise ne sretne? Čekaju da Katnic odradi posao i dodje Darko Radunovic s kojim se visoki zvanični EBRD zvanično sreo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.