Marković-Rigternik: Fokus na unapređenju konkurentnosti privatnog sektora

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da pomogne Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i prvog potpredsjednika EBRD-a Jirgena Rigterinka.

Marković je istakao da su prioriteti države prepoznati i od strane EBRD što omogućava dalje produktivno partnerstvo. Istakao da je Crna Gora u prethodne dvije godine uspješno vodila ekonomsku politiku, ostvarila dinamičan ekonomski rast, stabilizovala javne finansije i smanjila stopu nezaposlenosti. Ukazao je na smanjenje budžetskog deficita kao i na dobru prihodnu stranu, kako prethodnih tako i ove godine.

„Podrška EBRD-a, za oko 60 projekata ukupne vrijednosti od blizu 570 miliona eura, za je nas od ogromnog značaja. Vaša podrška i povjerenje doprinijeli su ovakvim ekonomskim rezultatima“, kazao je Marković.

On je dodao da je za Crnu Goru strateški važan nastavak jačanja sveukupne infrastrukture, izgradnje autoputa, valorizacija aerodroma i luka, kao i dalje aktivnosti na snaženju konkurentnosti i kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju malih i srednjih preduzeća te profesionalizacije administracije.

„EBRD će stajati uz vas da vas podrži“, kazao je Rigterink i pohvalio rezultate u oblasti ekonomske politike, ističući da je najbolji pokazatelj napretka reakcija međunarodnog tržišta, u tom kontekstu navodeći uspješno emitovanje euroobveznica Crne Gore protekle godine.

Zajednički je konstatovan uspjeh u procesu evropskih integracija koji kreira podsticaj za ostvarivanje daljih rezultata u otvaranju preostalog i stvaranja uslova za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

One comment

  1. Dje je guverner CBCG, sto se s njim niko vise ne sretne? Čekaju da Katnic odradi posao i dodje Darko Radunovic s kojim se visoki zvanični EBRD zvanično sreo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.