Konsultativno saslušanje o poskupljenju struje iduće sedmice

Cjelishodnije je da prihvatimo inicijativu DPS-a, zato što bismo u tom slučaju, pored ministarke Dragice Sekulić, bili u prilici da čujemo i stavove predstavnika rukovodstva Elektroprivrede i Regulatorne agencije za energetiku, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić.

On je kazao Pobjedi da će konsultativno saslušanje u vezi s najnovijim poskupljenjem struje biti održano najvjerovatnije iduće sedmice i da će biti prihvaćen prijedlog DPS.

Podsjetimo da su protekle sedmice poslanici DPS i SD podnijeli Odboru za ekonomiju zahtjev za konsultativno saslušanje ministarke ekonomije Dragice Sekulić, rukovodstva EPCG i predstavnika RAE na temu utvrđivanja cijena električne energije i određivanja tarifnih paketa. Ranije je i SDP podnio zahtjev za kontrolno saslušanje Sekulić.

“Predložio sam kolegama iz Odbora za ekonomiju da konsultativno saslušanje održimo iduće sedmice, jer vjerujem da smo saglasni da to bude u što kraćem roku. Vjerujem da smo takođe u većini saglasni da je cjelishodnije da prihvatimo inicijativu kolega iz DPS zato što bismo u tom slučaju, pored ministarke Dragice Sekulić, bili u prilici da čujemo i predstavnike rukovodstva Elektroprivrede i Regulatorne agencije za energetiku”, kazao je Sekulić.

Do konsultativnog saslušanja od institucija treba da dobiju dodatni materijal.

“Do tada treba da zatražimo od Ministarstva ekonomije, Elektroprivrede i RAE dodatni materijal na osnovu kojeg bismo vodili raspravu”, objasnio je predsjednik Odbora.

Podsjetimo da je SDP tražio saslušanje ministarke jer je EPCG povećao cijene električne energije od marta, tako da će račun, kako tvrde, biti veći 2,7 odsto.

Ministarka Sekulić je nakon toga saopštila da će na pitanja poslanika u vezi sa povećanjem cijene električne energije odgovoriti stručno i argumentovano na sjednici Odbora za ekonomiju. Ona je, odgovarajući na otvoreno pismo poslanika SDP Raška Konjevića, kazala da nema namjeru da se o tako važnoj temi koja se tiče građana, prepisuje sa njim putem medija i da mu pomogne u dnevnom političarenju, već jedino da poštuje instituciju čiji je dio.

“Sigurna sam da ćete tada i sami uvidjeti da je ova Vlada učinila sve da uvećanje cijene za neke kategorije potrošača ne utiče na smanjenje životnog standarda, posebno imajući u vidu socijalno osjetljive kategorije”, kazala je Sekulić.

Konjević je na to juče u pismu Sekulić saopštio da je za nju “dnevno političarenje” kada pitamo zašto umjesto novog “zavlačenja ruke u džep građana“ i povećanja cijena struje ne naplatite poreski dug od preko 500 miliona i zašto kompanije iz grupacije Vektra duguju preko 10 miliona za poreze“.

Konjević je podsjetio da građani plaćaju najskuplju struju u regionu – više od građana Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije.

RTCG

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.