Kako pisati “cold mailove” na koje će vam odgovoriti i najzaposleniji ljudi?

Slanje «hladnog e-maila» može vas dovesti do novog klijenta, zaposlenog ili čak novog posla. Međutim, kao što vjerovatno znate iz iskustva, pokušaj da ostvarite kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.

Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati izglede da dobijete odgovor na takav mail. Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspješnu karijeru «Never Eat Alone», otkriva što je funkcionisalo za njega.

Evo što Ferrazzi preporučuje pri slanju e-mailova tog tipa.

Neka naziv vašeg e-maila privuče njihovu pažnju
Bez obzira na to šta pišete, vaša e–pošta neće biti pročitana ako naziv maila nije zanimljiv. «Skoncentrišite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi», piše Ferrazzi.

Pošaljite ga na početku ili na kraju dana
Zaposlena osoba vrlo vjerovatno neće primijetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme njihova radnog vremena. Slanje e-maila neka vam bude prva stvar koju ćete učiniti ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerovatnije da će osoba s kojom pokušavate stupiti u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.

Neka poruka bude kratka
Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete doći do poante u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerovatnoća da će takav mail bespovratno završiti u smeću.

Podstaknite osobu na preduzimanje daljnjih koraka
«Neka vaš prvi zahtjev bude jasan i jednostavan», savjetuje Ferrazzi. Umjesto da pišete nešto poput «volio bih da nekada popijemo kavu» ili «želio bih s vama razgovarati putem telefona», predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.

Pročitajte svoj e-mail naglas
Samo ćete tako provjeriti kako vaš tekst zbilja zvuči i je li dovoljno razgovoran i jasan.

Provjerite pravopis i gramatiku
Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mailu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.

PoslovniPuls

Check Also

PKCG pokrenula kampanju “Snaga je u nama”

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pokrenula je kampanju pod sloganom “Snaga je u nama“, usmjerenu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.