Račun od sto eura biće veći 2,7 eura

Dodajte komentar

Uvođenjem tarifnih modela, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena električne energije na berzi i socio-ekonomske situacije, a potrošačima omogućimo najracionalniji model potrošnje, istakao je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Đoko Krivokapić.

On je za agenciju Minabusiness naveo da u EPCG već dugo analiziraju o donošenju odluku za povećenja cijena električne energije od 1. marta.

U skladu sa zakonski definisanim ograničenjima, nova cijena energije u određenim tarifama je u prosjeku uvećana šest odsto. S obzirom na to da energija predstavlja oko 45 odsto ukupnog obračuna, to znači da će kod osnovnog tarifnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7 odsto“, kazao je on ilustrujući to računom od 100 eura koji će konkretno biti veći za 2,7 eura.

Krvokapić je podsjetio i da potrošači mogu da izaberu tarifni model jednom u toku kalendarske godine.
On je dodao da kompanija nije iskoristila svoje zakonsko pravo za promjenu cijene početkom godine “jer su januar i februar mjeseci sa najvećom potrošnjom”. Takođe je rekao da je cijena električne energije na referentnoj berzi u Mađarskoj u posljednje dvije godine u stalnom porastu.

Nova cijena energije za domaćinstva iznosi 42 eura po megavat satu (MWh), a za redovne platiše sa popustom od 13 odsto 37 eura, dok je na ona tržištu trenutno 67 eura po MWh. To znači da je cijena u Crnoj Gori upola manja u odnosu na tržišnu“, precizirao je Krivokapić.

Krivokapić je objasnio da nema povećanja cijene za određene grupe potrošača.

Za više od 60 odsto kupaca cijena će biti manja. U plavom modelu tarifiranja, za domaćinstva koja troše do 300 kilovati sati (kWh) cijena je niža za oko dva odsto u odnosu na druga dva modela“, rekao je Krivokapić, te dodao da bi prosječni račun za januar od 47 eura zbog novih cijena energije bio veći za jedan euro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *