Njemačka najveći uvoznik ruskog gasa

Dodajte komentar

Ruska državna plinska kompanija Gazprom prošle je godine izvezla u Evropu 200,1 milijardu kubika prirodnog gasa i to najviše u Njemačku, Bjelorusiju, Italiju i Tursku.

Prema podacima koje je objavio Gazprom, najveći kupac bila je Njemačka s 58,5 milijardi kubika, a slijede Turska (23,9), Italija (22,8) i Velika Britanija (14,3 milijarde prostornih metara).

U Francusku je Gazprom lani izvezao 12,9 milijardi prostornih metara, u Austriju 12,3 milijarde, a u Holandiju 7,9 milijardi kubika gasa.

Bjelorusija najveći potrošač u bivšem SSSR-u

Među srednjeevropskim zemljama, najveći uvoznik ruskog gasa 2018. godine bila je Poljska, koja je uvezla 9,9 milijardi kubika, a slijede Mađarska (7,4 milijarde), Češka (6,5 milijardi) i Slovačka (5,1 milijarda prostornih metara).

Među zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, po uvozu ruskog gasa prednjači Bjelorusija s 20,3 milijarde kubika, a zatim Kazahstan (3,2 milijarde), Moldavija (2,9 milijardi) i Ukrajina (2,7 milijardi prostornih metara) itd.

Potrošačima u Rusiji Gazprom je lani isporučio 271,6 milijardi kubika prirodnog gasa.

Uskoro plin i za Kinu

Kompanija je saopštila i da će isporuka gasa u Kinu gasovodom “Snaga Sibira” početi krajem godine, što je ranije nego što se planiralo.

U Kinu će Gazprom, prema potpisanom ugovoru, tijtokom kom tridesetogodišnjeg razdoblja isporučivati 38 milijardi kubika gasa godišnje.

Gazprom napominje da je Kina 2018. godine prvi put postala vodeći svjetski uvoznik gasa, s uvozom od 125,7 milijardi kubika. Pritom je najveći rast ostvaren u uvozu ukapljenog prirodnog plina, budući da Kina trenutno ne može potpuno podmiriti rastuće potrebe kroz postojeće gasovode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *