Naslovne strane dnevnih novina za 18. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Račun od sto eura biće veći samo 2,7€

Uvođenjem tarifnih modela, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena električne energije na berzi i socio-ekonomske situacije, a potrošačima omogućimo najracionalniji model potrošnje, istakao je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Đoko Krivokapić.

OVE GODINE U PORTONOVI ULAŽEMO 340 MILIONA EURA 

Ulaganja u veliki projekat na obali Boke Kotorske, Portonovi, do kraja ove godine premašiće 750 miliona eura. Prvi gosti i vlasnici nekretnina oživjeće ovaj rizort u Kumboru sredinom godine, a tome će prethoditi otvaranje ekskluzivne marine. U ekskluzivnom intervjuu za Dnevne novine, predsjednik Odbora direktora kompanije Azmont Investments Ahmet Erentok, navodi nove detalje o ovom izuzetno velikom projektu na našoj obali.

Od aprila remonti na Crnogorskom primorju

Pouzdanost i kvalitet isporuke električne energije zavisi od brojnih faktora, pod čijim dejstvom se sistem svakodnevno mijenja. To nam potvrđuje da je distributivni sistem živ organizam, koji se mora svakodnevno održavati i unapređivati da bi nesmetano funkcionisao. Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, prema planu održavanja, sprovodi aktivnosti na više od 20.000 kilometara dalekovoda i niskonaponske mreže.

Pobjeda

Kroz ulaganja produbiti uticaj EBRD u Crnoj Gori

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgen Rigterink boraviće danas u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa visokim zvaničnicima Vlade i predstavnicima poslovne zajednice.Iz EBRD-a su saopštili da je planirano da se Rigterink, tokom posjete, sastane sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva, Darkom Radunovićem i Osmanom Nurkovićem.

Odzvonilo divljem radu po kućama

Gotovo da nema građanina koji makar jednom nije koristio usluge ,,divljeg frizera, kozmetičara, fotografa, šnajdera, keteringa, molera… U 23 opštine, po tvrdnjama Zanatske komore Crne Gore, ima na desetine hiljada raznih vrsta zanatlija koji mirno rade po kućama i stanovima, ne plaćaju porez, doprinose, cijenama ,,ubijaju regularne, inspektori ih zaobilaze, a oni se još nesmetano reklamiraju u medijima, na društvenim mrežama. I kad se podvuče crta, na gubitku su država za poreze, regularni privrednici kojima ,,divlji nižim cijenama i nelojalnom konkurencijom uzimaju mušterije.

Krivokapić: Za račun od 100 eura povećanje će biti 2,7 eura

Elektroprivreda (EPCG), uvođenjem tarifnih modela, pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena električne energije na berzi i socio-ekonomske situacije, vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača, saopštioje predsjednik Odbora direktora te elektroenergetske kompanije Đoko Krivokapić. -Putem tarifnih modela želimo da potrošačima omogućimo da u skladu sa načinom potrošnje električne energije izaberu najracionalniji model za svoje domaćinstvo rekao je Krivokapić u intervjuu agenciji Mina-biznis.

Dan

Još čekaju isplatu 1,4 miliona eura razlike u zaradama

Privredni sud odbio je zahtjev 314 bivših radnika Rudnika boksita koji su tražili da im se isplati 1,4 miliona eura na račun razlike u zaradama. Naime, njima je firma ostala dužna 15 plata, na koje su plaćeni puni porezi i doprinosi, ali su im umjesto punih plata, isplaćene minimalne. Zbog toga su bivši boksitaši tražili da im se kroz stečaj isplati razlika između minimalne i pune zarade. Privredni sud je, međutim, kako su nam kazali, to odbio, zbog čega su uložili žalbu na rješenje, a ako se i njihova žalba odbije ići će na Apelacioni sud. U prosjeku svakom bivšem radniku treba da se isplati oko 4,5 hiljada eura.

Građani plaćaju ceh odluka EPCG

Nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je da ceh problematičnih poslovnih odluka Elektroprivrede (EPCG), odnosno Vlade, kao i trošak, uglavnom privatnih biznisa sa obnovljivim izvorima energije (OIE), ponovo solidarno plaćaju crnogorski građani i privreda. – Finansijsko .iscrpljivanje‘ EPCG i peglanje poslovnih bilansa, izazvanih prije svega kupovinom akcija Rudnika uglja i otkupom dionica kompanije A2A, na kraju solidarno će platiti krajnji potrošači kroz uvećanje ionako visokih računa za utrošenu električnu energiju rekao je Damjanović za agenciju Mina biznis.

Obećali da će da grade spa centar, a njega ni na papiru,

Kompanija “Prosis Holding & Finance” prošle godine je, odlukom Vlade, dobila državnu parcelu i zgradu u Petrovcu, kako bi sagradila spa centar za obližnji hotel. Međutim, u podacima Ministarstva održivog razvoja i turizma ne mogu se pronaći dokumenta koja ukazuju da je ta firma u poslednjih pola godine tražila dozvolu za gradnju obećanog SPA centra na parceli koju je dobila razmjenom nepokretnosti od Vlade

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *