Italijanima u maju od Vlade skoro 40 miliona

Dodajte komentar

Shodno odredbama iz Ugovora italijanske kompanije A2A i Vlade Crne Gore, Italijanima su do sada isplaćene dvije tranše po osnovu vlasničkog uloga u Elektroprivredi CG, a treću tranšu će isplatiti Vlada u maju ove godine u iznosu od 39.924.060 eura, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Kako su naveli iz ovog resora, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, “četvrta tranša će biti isplaćena do kraja jula od strane EPCG u iznosu od 70.051.047 eura”.

“Realizacija ugovora odvija se planiranom dinamikom”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Država, prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva trenutno kontroliše oko 80,14 osto akcija EPCG, a italijanska kompanija A2A 18,65 odsto.

Na pitanje “Vijesti”, šta ovogodišnji planovi Ministarstva i EPCG predviđaju kada su u pitanju nove hidroelektrane (HE) u Crnoj Gori i da li je potpuno propao projekat za izgradnju nove termoelektrane (TE) u Pljevljima, iz Ministarstva su odgovorili:

“Prema redovnim informacijama o statusu razvojenih projekata, projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane i toplifikacije Pljevalja se odvija dobrom dinamikom. Kada je u pitanju drugi blok, analiza adekvatnog koncepta novog objekta je još uvijek u toku. U narednoj godini je predviđena izgradnja osam malih elektrana (MHE)”.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić potpisala je 28.decembra, u ime države Crne Gore, Ugovor o izgradnji solarne elektrane instalisane snage 250MW na lokalitetu Briska Gora (Ulcinj) sa Konzorcijumom koji čine Elektroprivreda Crne Gore, Fortum i Sterling and Wilson.

“Ugovorom je predviđen ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Od toga je predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije. Ministarstvo je raspisalo javni poziv na osnovu ovlašćenja koja mu je dala Vlada, 19. maja 2018. godine, za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *