U svijetu se godišnje na oružje troši 3.000 milijardi dolara

Od 2006. do 2016 godine svijet je na oružje trošio između 1,74 do 2,03 biliona dolara godišnje, navodi se u izvještaju američkog Stejt Departmenta.

U posebnoj objavi ova institucija SAD navodi da “izgleda da su vojni troškovi godišnje rasli od 19 do 38 odsto”.

S posljednjim danom 2016. godine, na oružje i vojnu opremu svijet je potrošio skoro 3.000 milijardi dolara. Preciznije, radi se o 2,82 biliona.

Stejt department navodi i da je generalno izdvajanje za vojne potrebe država svijeta u prosjeku premašilo 2 odsto bruto društvenog proizvoda i već je blitu 3 posto BDP-a.

“Potrošnja na vojsku tokom ovog praćenog perioda ipak je manja nego 1989. godine, koja se računa kao posljednja godina Hladnog rata, kada je za te potrebe izdvajano 4,7 odsto BDP-a”, navodi Stejt department.

U masi brojki koje je dalo američko ministarstvo može se naći i podatak da je 2006. godine na svijetu bilo 21,1 milion vojnika. Deset godina kasnije u toj vrsti uniforme je 20,2 miliona ljudi.

Dodaje se da je samo u regionu jugoistoka Azije broj vojnika povećan, dok je ostatak svijeta zabilježio značajna smanjenja.

“Od 2006. do 2016., prosječno za svaku godinu, 171 milijarda dolara utrošena je za kupovinu oružja. Tokom tog perioda, 80 odsto trgovine oružjem i vojnom opremom otpadalo je na SAD, 10 procenata EU, oko 5 odsto Rusija i manje od 2 odstotka otišlo je Kini”, stoji u objavi Stejt departmenta.

Ističe se da je najveći dio prodatog oružja otišlo razvijenim državama svijeta. Konkretno, radi se o 68 odsto svih prodaja oružja i vojne opreme,

Check Also

Dolar nastavio slabiti prema korpi valuta

Dolar je u ponedjeljak nastavio da slabi u odnosu na košaricu šest najznačajnijih svjetskih valuta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *