Za prodaju pasoša prijavile se 22 firme

Dodajte komentar

Na javni poziv za izbor agenta za posredovanje prilikom aliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz investicije stigle su 22 prijave iz 13 država, od čega su četiri od firmi iz Crne Gore. Investment migrejšn insajder je objavio listu ponuđača koji su se prijavi li za agentau prodaji ekonomskog državljanstva, piše Dan.

Na toj listi su četiri firme iz Crne Gore: Vip rezidensi, Artemon, Apeks kapital partners i advokat Ratko Pantović iz Tivta. Vlasnik firme Vip residency DOO Podgorica je firma Vip rezidensi, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata. Osnivač Artemona je Nada Babović, dok su vlasnici Apeks kapitala Larisa Kac i Laslo Kiss, koji je šef savjetodavne investiciono-migracione firme Diskus holding.

“Vlada bi trebalo da je ponosna na otvorenost i transparentnost, kojom su upravljali ovim procesom. Ova vrsta transparentnosti se nije nikad desila u javnom tenderu ovakve vrste”, rekao je Kiss Investment migrejšn insajderu.

Sekretarijat odluku o izboru agenata treba da donese u roku od mjesec dana od dana javnog otvaranja prijava i ona će biće objavljena na internet stranici Sekretarijata. Po donošenju odluke, Vlada će sa izabranim agentima zaključiti  ugovor, na osnovu čega će im Sekretarijat izdati licence i samo na osnovu izdatih licenci agenti mogu da obavljaju svoju aktivnost u sklopu navedenog programa.

Od stranih kompanija prijavile su se Henli i partners iz Džersija, Arton grupa i Imigrant integrejš i invest iz Austrije, Kulin prajm iz Hrvatske, RIF trast iz Dubaija, dvije firme sa Malte Global information konsalting grupa i Chetuchi Cauchi advisors, Koates global i Icepworld iz Londona, Dori digital KFT iz Mađarske, Brajt internešenl iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Klienteferals iz Kanade, Globevisa investments, Junajted internešenl grup i Shangai overseas Chinese exit-entry iz Kine, Jenibirh Teranova kompani iz Turske i Sitizenšip baj investmen iz Hoing Konga. Iz Dubaija se prijavila još jedna firma, ali njeno ime nije poznato.

Henli i partners i Arton su bili zainteresovani da rade program ekonomskog državljanstva Vlade, tačnije i prijavili su se za to, ali je Vlada kasnije odlučila da sama piše program.

Program ekonomskog državljanstva je startovao 1. januara, a trajaće tri godine, u kom periodu će maksimalno moći da se izda 2.000 pasoša. Crnogorsko državljanstvo koštaće od 350 do 550 hiljada eura. Apliciranje će koštati 100 hiljada eura, što znači da će samo od toga se inkasirati 200 miliona eura. Ostatak od 250, odnosno 450 hiljada eura će novi državljanin morati dauložiu jedan od razvojnih projekata u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *