Ako SAD uvedu nove carine, Njemačka bi godišnje gubila 18,7 milijardi eura

Dodajte komentar

Izvoz njemačkih automobila u SAD bi, dugoročno gledano, mogao da padne za gotovo 50 odsto ako bi SAD uvele trajne uvozne carine od 25 odsto, prognozira njemački ekonomski institut “Ifo”.

“Te tarife bi smanjile ukupan izvoz automobila iz Njemačke za 7,7 odsto, što je ekvivalentno iznosu od 18,4 milijarde eura”, kaže Gabrijel Felbermajr, direktor Centra za medjunarodnu ekonomiju pri Ifo institutu.

Izvoz iz drugih sektora i u druge zemlje bi u izvjesnoj meri mogao da ublaži ukupne ekonomske gubitke, tako da bi ukupan izvoz Njemačke pao za samo 11,6 milijardi eura, navodi se u saopštenju koje je Ifo dostavio Tanjugu.

Dodata vrijednost automobilske industrije u Njemačkoj bi se smanjila za sedam milijardi evra, što bi predstavljalo pad od oko pet posto.

S druge strane, dodata vrijednost u američkoj automobilskoj industriji povećala bi se za oko 25 milijardi eura.

Izvoz automobila iz drugih zemalja takodje bi bio značajno pogodjen carinskim stopama SAD, i tu, kako ocjenjuje Ifo, posebno treba spomenuti Meksiko, Japan, Kanadu, Južnu Koreju i Kinu.

Meksiko i Kanada bi mogli da budu izuzeti, ako bi njihov novi sporazum sa SAD na vrijeme stupio na snagu.

“EU može, medjutim, da razvije pametnu kontrastrategiju koja bi efekte američkih tarifa po ekonomske rezultate obije strane svela na nulu”, smatra Felbermajr.

To bi, kako kaže, podrazumijevalo uvođenje tarifa na američke proizvode čiji bi proizvodjači morali da reaguju smanjenjem cijena.

“To bi zauzvrat naštetilo trećim zemljama čiji bi BDP mogao da padne za oko pet milijardi eura”, dodaje on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *