Priprema li se Lex Huawei?

Dodajte komentar

Je li kineski div Huawei opasnost po osjetljive dijelove njemačke infrastrukture? Postoje naznake da će upravo iz tog razloga uoči licitacije 5G frekvencija biti izmijenjen zakon.

Rokovi za prijavu su već prošli, pripreme za licitaciju su već u punom jeku. Sredinom marta njemačka Savezna kancelarija za mreže će licitirati dozvole za novu 5G mrežu mobilne telekomunikacije. No već mjesecima se raspravlja o jednoj od kompanija koja bi mogla ući u trku. Kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei se predbacuju prisne veze s komunističkim režimom u Pekingu što jedan ovako važan infrastrukturni projekt čini ranjivim kad su u pitanju sabotaže ili mogućnost industrijske špijunaže. Sada je izgleda i zakonodavac reagovao na nedoumice i navodno priprema izmjene Zakona o telekomunikacijama.

Kako javlja medijska mreža RND, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je već započeo razgovore unutar vlade oko mijenjanja zakona koji bi telekomunikacione kompanije obvezao na potpisivanje izjave o suzdržavanju od špijunaže kao i sertifikaciju svojih proizvoda po najnovijim sigurnosnim standardima. Promjena zakona je ciljano uperena protiv kineskog zakona koji građane i kompanje obvezuje na dostavljanje podataka obavještajnoj službi u slučaju da to ona zatraži.

No uprkos tome vladajuće stranke ne žele govoda govore riti o nekakvom „Lexu Huawei”.

„Neće biti nikakvog zakona koji se odnosi samo na Huawei. Promjena zakona se odnosi na rastuće sigurnosne standarde proširenja mreže”, rekao je za DW Gustav Herzog, član parlamentarnog odbora digitalnu infrastrukturu. RND javlja kako se na zakonu na mnogim nivoima, od Ministarstva spoljnih poslova pa do raznih parlamentarnih odbora, radi punom parom.

Na primjeru Huaweia se polako kritikuje odnos ostatka svijeta prema rastućoj ekonomskoj i političkoj moći Kine. To se posebno odnosi na sektore budućnosti poput vještačke inteligencije i autonomnih automobila koji prije svega zavise od brze i pouzdane mreže poput standarda 5G. SAD, Australija i Novi Zeland su bez ustručavanja Huawei isključili iz tendera za dodjelu 5G licenci. I njemačke vlasti su izrazile svoje nedoumice.

Zakonske izmjene u Njemačkoj sigurno neće biti sprovedene prije podjele licenci, ali prema riječima političara Herzoga, može se naknadno od kompanija zahtijevati pridržavanje standarda definisanih zakonom.

No kritičarima Huaweia to nije dovoljno.

„Zbog opasnosti od sabotaže je zabrana uključivanja kompanija poput Huaweia u gradnju tako osjetljive infrastrukture poput 5G od samog početka jedina ispravna odluka. Njemačka jednostavno ne smije rizikovati da Kina u slučaju sukoba sa Zapadom za sabotaže i napade koristi 5G”, kaže Thorsten Benner iz think-tanka Global Policy Institute u Berlinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *