Poskupljenje struje inflatorni udarac

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) bi morala da pogleda svoju unutrašnju ekonomiju i nađe način da sanira nepotrebne troškove i kompenzuje ih na drugi način, a ne uvećanjem cijene električne energije, poručio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On smatra da poskupljenje od šest odsto koje je EPCG objavila u srijedu, predstavlja inflatorni udarac na crnogorsku ekonomiju.

“Poskupljenje struje je sasvim sigurno inflatorno, jer nema privrede i usluge u koju struja nije uključena, kazao je Drecun Dnevnim novinama.

Elektroprivreda (EPCG) objavila je u srijedu odluku o uvećanju cijene struje za šest odsto, što je zakonski maksimum. Međutim, električna energija kao stavka na računu zauzima 45 procenata, zbog čega će račun za kompletnu utrošenu energiju od narednog mjeseca biti uvećan 2,7 odsto.

Ministarstvo ekonomije je krajem januara utvrdilo i visinu nove jedinične naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u iznosu od 0,94 centa po kilovat-satu.

Drecun smatra da je ideja o finansiranju obnovljivih izvora energije svjetski prihvatljiva, ali da građani nijesu spremni na takva poskupljenja.

“Najlakše je novu dažbinu staviti na teret građanima. Shvatam i razumijem novo vrijeme i politiku obnovljivih izvora energije, ali postoji način da se to drugačije definiše. Cijene struje treba uvećavati, tek ako nudžda nalaže”, ukazao je Drecun.

Predstavnici Ministarstva ekonomije ranije su saopštili da cijenu nove tarifa za obnovljive izvore neće osjetiti domaćinstva koja u prosjeku troše 300 kilovat-sati.

“Na taj način, obezbijeđeno je da posljedicu promjene cijena neće osjetiti oko 61 odsto domaćinstava, tačnije 200.000 kupaca električne energije. Za sve ostale, cijena će ostati nepromijenjena za potrošnju do tog iznosa”, rekli su u Ministarstvu.

Razmotriti opravdanost nove cijene

Unija slobodnih sindikata predložiće Socijalnom savjetu da na sjednici, krajem mjeseca, razmotri pitanje opravdanosti povećanja cijene struje.

“Zahtjev ćemo podnijeti danas na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta i tražiti da sjednici prisustvuju predstavnici EPCG, Regulatorne agencije za energetiku i Ministarstva ekonomije”, kazali su u Uniji.

Portparol SDP-a Mirko Stanić ocijenio je da će poskupljenje električne energije značajno osiromašiti građane.

“Znajući da je struja ugrađena u skoro sve proizvode i usluge sigurno će se stvoriti inflatorni udar, koji je prošle godine zbog akciza i PDVa smanjio vrijednost plata i penzija oko tri odsto”, kazao je Stanić.

Odluku EPCG kritikovali su i u DNP-u, SNP-u, URA-i i DF-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *