Ove godine niže cijene rominga u regionu, 2021. ukidanje

Cijene usluga rominga između zemalja regiona biće od 1. jula 2021. godine izjednačene sa cijenama u domaćem telefonskom saobraćaju, saopšteno je Pobjedi iz Agencije za elektronske komunikacije. I ove godine će doći do smanjenja cijena rominga, ali neće biti izjednačene sa domaćim saobraćajem.

“To znači da će operatori moći da pretplatnicima koji koriste roming usluge u državama regiona naplaćuju dodatne naknade, koje će biti limitirane novim sporazumom sve do 1. jula 2021. godine”, kazali su iz EKIP-a.

Predstavnici EKIP-a su podsjetili da su se u okviru Digitalne strategije za Zapadni Balkan, vlade država regiona obavezale da rade na smanjenju cijena usluga međunarodnog rominga u regionu.

“Planirano je da Regionalni roming sporazum šest država Zapadnog Balkana Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije bude potpisan ove godine, a u toku su konsultacije u vezi sa tačnim terminom potpisivanja”, rekli su predstavnici EKIP-a.

Tim sporazumom predviđeno je dalje smanjenje cijena roming usluga u regionu, na način na koji je to bilo urađeno i u zemljama Evropske unije, u periodu neposredno prije izjednačavanja cijena sa domaćim saobraćajem.

“Smanjenje cijena roming usluga u regionu je planirano da se sprovede u dvije faze. Prva, tranziciona faza će početi ove godine, dok će druga početi da se primjenjuje 1. jula 2021. godine, kada će cijene usluga rominga između zemalja region na biti izjednačene sa cijenama u domaćem saobraćaju”, precizirali su predstavnici EKIP-a.

Oni su saopštili da su u skladu sa potpisanim međudržavnim sporazumom BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore iz septembra 2014. godine, između operatora koji posluju u ove četiri države regiona smanjene cijene usluga međunarodnog rominga u tri faze. Prva faza smanjenja cijena je počela da se primjenjuje 1. jula 2015. godine, druga jula 2016. godine, a treća faza smanjenja cijena 1. jula 2017. godine. Treća faza u snižavanju cijena roming usluga je i dalje u primjeni. Trenutna maksimalna maloprodajna cijena odlaznog poziva u romingu je 0,19 eura po minuti (€/min), cijena dolaznog poziva iznosi 0,05 €/ min, cijena SMS poruke iznosi 0,06 €/SMS, a cijena usluge prenosa podataka iznosi 0,20 eura po megabajtu. Ove cijene su bez poreza na dodatu vrijednost.

Check Also

Oprezna trgovina na evropskim berzama

Na evropskim se berzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer nakon višetjednog rasta cijena dionica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *