U Americi rekordnih 7 miliona ljudi kasni sa vraćanjem kredita za automobil

Dodajte komentar

Rekordnih sedam miliona građana u SAD-u kasne 90 i više dana sa vraćanjem kredita za otplate automobila, što je veći broj nego tokom globalne ekonomske krize koja je svet pogodila prije deset godina, saopštila je Banka federalnih rezervi Njujorka.

Ekonomiste je ovakav podatak uznemirio jer je probleme isplate duga nastao u sredini koja je praktično bez nezaposlenih i usred ekonomskog rasta, piše “Forbs”.

Rast zarada zaostajao je za rastućim cijenama kombija (SUV) i automobila koji su jedni od omiljenih u Americi, a potrošački apetit u kombinaciji sa uzimanjem kredita na duži rok za otplatu vozila takođe je doprineo zabrinjavajućoj finansijskoj situaciji.

Jedno prosječno američko domaćinstvo u stvarnosti ne može sebi da priušti novo vozilo sa cijenom koja je, opet u prosjeku, a prema istraživanjima Keli Blu Buk-a (kompanije koja se bavi različitim procjenama na tržištu automobila) prošle godine prešla 35.000 dolara. Cijena vodećeg američkog kamioneta, “ford” serije F, iznosila je 47.000 dolara. Sa druge strane, prosječan prihod domaćinstva u 2018. prema drugoj istraživačkoj agenciji, Sentier Research , porastao je na više od 62.000 američkih dolara.

Stanje je dovelo do toga da je prosječan rok za otplatu kredita za novi automobil skočio na 64 mjeseca, a da neki potrošači uzimaju kredite na period i duži od osam godina. Građani planiraju određeno vrijeme za kupovinu, svotu novca koju će izdvojiti i način otplate kredita da bi im se to sve potom obilo o glavu nakon četiri ili pet godina kada shvate da im je ostalo još isto toliko godina da ga vrate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *