Poskupljenja struje ugrožavaju standard građana, socijalna ranjivost visoka

Dodajte komentar

Veći januarski za računi za struju neprijatno su iznenadili značajan broj građana Crne Gore, jer je onima koji su potrošili više od 300 kilovata, po Vladinoj Uredbi, obračunata nova naknada za podsticanje obnovljivih izvora energije. I dok se više građana Podgorice požalilo CdM-u kako su im januarski računi značajno uvećani u odnosu na decembar prošle godine, juče je stigla nova vijest da će struja u Crnoj Gori od 1. marta biti skuplja. Iz Elektroprivrede je objašnjeno da će od marta cijena struje zavisiti od paketa koje potrošači izaberu.

Sagovornici CdM-a kažu da bi Vlada trebalo da se sa više pažnje posveti ovom problemu, jer poskupljenja mogu ugroziti standard građana, ali i da interes pojedinca ne može i ne smije biti jači od države.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun, za CdM kaže da, kada je u pitanju cijena struje, Vlada mora da vodi vrlo osjetljivu cjenovnu politiku, da vodi računa o činjenici da struja nije klasična roba.

Objašnjava i zašto.

“Bez struje se ne može funkcionisati. Ukoliko nestane struja vi ne možete izvršiti elektronsko plaćanje karticama koje postaju dominantno i može nam se ugroziti pravo da i pored toga što imate novac, ne možete platiti. Može se desiti da nemate adekvatno liječenje i to može dovesti do fatalnih ishoda, sve zbog struje. Moram reći da je struja više nego roba. Ona je u nivou ljudskih prava.  Zbog toga što je socijalna ranjivost u Crnoj Gori jako visoka i što poskupljenja struje mogu ugroziti standard građana, postavlja se pitanje ko treba da finansira određene obaveze države Crne Gore. Treba da to finansiraju građani, to nije sporno, ali koliko”,istakao je on.

Prema riječima Drecuna mora se naći način da se neka druga dažbina umanji.

“Najlakše je novu dažbinu staviti na teret građanima. Svjestki prihvatljiva ideja da se finansiraju obnovljivi izvori energije, ali predlažem da se vidi koji se nameti mogu smanjiti jer građani danas nijesu spremni na ovakva poskupljenja”, jasan je Drecun.

Povećanje struje zbog finansiranja obnovljivih izvora energije za CdM je komentarisao i poslanik i ekonomista Aleksandar Damjanović.

Tvrdi da način na koji je Vlada donijela podzakonska akta je takav da se svakim priključenjem novog energetskog objekta, male HE ili vjetroelektrane enormno uvećava iznos koji svi potrošači elekteične energije plaćaju za takozvane podsticaje.

“Tadašnja parlamentarna većina iz 2015. je donijela novi Zakon o energetici na bazi čega se građanina nameću dodatni izdaci za podsticanje takozvanih privatnih biznisa malog broja privilegovanih bliskih vlastima, iako ti podsticaji nijesu bilo neophodni, jer je Crna Gora i prije gradnje malih HE ispunjvala evropski cilj udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. No, interes pojedinaca je i ovog puta bio jači od interesa države”, zaključio je Damjanović.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *