Bugarska najkorumpiranija država u EU

Europski narodi ne doživljavaju visok stepen korupcije u poređenju s nacijama u drugim dijelovima svijeta, prenio je nalaze istraživanja Business Insider.

Dok države članice EU-a uživaju relativno nisku razinu korupcije, još uvijek postoji iznenađujuć stepen korupcije kod nekih europskih nacija. Nevladina organizacija za borbu protiv korupcije, Transparency International, sastavila je Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu, koristeći višestruke ankete i procjene stručnjaka.

Opasnost korupcije

Zemlje s visokim stupnjem korupcije mogu biti opasna mjesta za političke protivnike i neistomišljenike. Praktično sve zemlje u kojima vladaju politička ubojstva odobrena ili podstaknuta od strane vlasti, ocjenjuju se kao vrlo korumpirane prema indeksu percepcije korupcije (CPI).

Organizacija je sastavila još jedno izdanje svog godišnjeg Indeksa percepcije korupcije (CPI), na temelju višestrukih anketa i stručnih procjena za mjerenje korupcije u javnom sektoru u 180 zemalja. Svaka država dobila je ocjenu od nule (vrlo korumpirana) do 100 (vrlo čista).

Najkorumpiranije države u Europskoj uniji

10. mjesto zajedno drže Kipar, Češka i Litvanija s 59 bodova. Kipar se popravio za dva boda u odnosu na godinu prije, kao i Češka, dok je Litvanija zadržala iste bodove. Češka je označena od TI-ja i kao zemlja koju treba nadgledati.

9. mesto drži Latvija, koja se nije ni popravila niti pogoršala, kao i Litvanija, zadržavši 58 bodova. Mjesto dijeli sa Španijom koja se poboljšala za jedan bod u odnosu na godinu ranije.

8. mjesto po percepciji korupcije drži Malta s 54 bodova, koja je izgubila dva boda u odnosu na godinu prije.

7. mjesto drži Italija s 52 bodova, dva boda više nego u prethodnom ocjenjivanju.

6. mjesto pripada Slovačkoj s 50 bodova, koja nije ni napredovala ni nazadovala u bodovanju.

5. mjesto pripada Hrvatskoj, koja ima 48 bodova, s pogoršanjem indeksa za jedan bod u odnosu na godinu prije.

4. mjesto drži Rununija sa 47 bodova, čiji se indeks takođe pogoršao za jedan bod.

3. mjesto drži Mađarska sa 46, koja iako je popravila ocjenu za jedan bod i dalje ostaje visoko na ljestvici korupcije u odnosu na druge evropske zemlje.

2. mjesto pripada Grčkoj sa 45 bodova. U prethodnom izvještaju je imala 48 pa se u analizi zaključilo kako se korupcija u toj državi dodatno pogoršala.

1. mjesto najkorumpiranije europske države je osvojila Bugarska sa 42 bodova, dodatno se pogoršavši na najnovijem indeksu percepcije korupcije za jedan bod.

Na listi zemalja svijeta s najmanje korupcije našla se Danska s 88 bodova, dok je najkorumpiranijom na svijetu proglašena Somalija s 10 bodova.

Check Also

Viz Er: Samo danas karta za Dortmund 9,99 eura

Niskotarifni avio-prevoznik Viz Er objavio je popust letove na liniji Podgorica–Dortmund, a cijeni karte samo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *