Borba za radnike sa Balkana

Gubitak radnika istočnoevropske zemlje nastoje da nadoknade kao što je uradila zapadna Evropa. Bogatije zemlje Istočne Evrope privlače radnu snagu iz siromašnijeg komšiluka, mameći ih visokim platama, slobodnim danima, produženim odmorima…

Ako ni njih nema dovoljno, zapošljavaju se radnici iz Azije i Afrike, piše Večernji list.

Najsiromašnije članice EU Bugarska i Rumunija prednjače po zapošljavanju radnika iz Vijetnama, Indije, Turske, Nepala, Kine, Maroka i Bangladeša. Ostale države, koje mogu platiti nešto više, stimulišu komšiluk. Ukrajinci, Moldavci, Srbi i građani BiH važe za poželjnu radnu snagu za sve napredne tranzicione države.

Više od milion Ukrajinaca popunjava praznine na poljskom tržištu, Moldavci dolaze u Rumuniju i Bugarsku, a za državljane Srbije se “tuku” Slovaci, Česi i Mađari. Bosanci su prvi izbor za Hrvatsku i Sloveniju.

Baš iz Slovenije je nedavno stigla vijest da tamošnja fabrika svima koji dovedu ili preporuče radnika daje 250 eura stimulacije.

Slične stimulacije odavno se isplaćuju i u Poljskoj. Hrvatska se ove godine prilično agresivno uključila u trku za radnicima davanjem zelenog svijetla za 50.000 novih radnih dozvola, za razliku od, recimo, Rumunje, čija je vlada dopustila 20.000 novih stranih dozvola.

Svi, dakako, prvo pokušavaju iskoristiti sopstvene resurse pa, osim studenata i penzionera, pojedine zemlje, poput Poljske zapošljavaju i zatvorenike. Češki industrijalci radnicima nude dodatnu nedjelju godišnjeg odmora i obavezan dnevni odmor, dok auto-branša u Slovačkoj obećava otpremnine već nakon 60 dana rada.

Slovačke firme rado predstavljaju i kao porodiične, pa supruge njihovih radnika imaju prednost kod zapošljavanja ili se posao muža i žene ugovara u paketu.

Rojters je pisao o sestrinskoj firmi jedne multinacionalne kompanije u Bugarskoj koja radnicima koji dođu u Sofiju nudi 2.500 eura godišnjeg bonusa, masaže, besplatan fitnes.

Bugarska vlada je objavila da su glavninu kvota za strance iskoristili radnici iz Vijetnama, Indije, Ukrajine, Turske i Rusije, dok Rumunija zapošljava radnike iz Vijetnama, Turske, Nepala, Kine, Srbije, Moldavije, Maroka, Bangladeša, Filipina i Brazila.

Mađarska redovno odobrava stipendije bosanskohercegovačkim učenicima i studentima, a široke ruke je i prema radnicima iz Srbije.

Check Also

Crna Gora biće bogatija za moderni ski-centar na Hajli

Crna Gora je skriveni dragulj za turiste koji odmor tokom zime žele da provedu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *