Unija slobodnih sindikata: Hoće li spajanjem SGBM i CKB oko 400 radnika ostati bez posla?

Predsjednica Sindikata banaka Crne Gore Lidija Pejović, pri Uniji slobodnih sindikata, uputila je članovima Savjeta Centralne banke otvoreno pismo u kom iskazuje zabrinutost za zaposlene u Societe General Montenegro i CKB banci.

“Kako se Societe General Montenegro SGM banka prodaje, a u saznanju smo da je za njenu kupovinu zainteresovana OTP grupa koja je vlasnik CKB banke, veoma smo zabrinuti za sudbinu velikog broja zaposlenih radnika u obje banke. Ovo posebno iz razloga što nemamo nikakvih informacija od menadžmenta koji ovu prodaju još uvijek ne potvrđuje, a sa sigurnošću znamo da se na ovom planu naveliko radi”, kazala je Pejović.

Podsjeća da je na ovu temu obavljen razgovor na nivou rukovodstva USSCG, SBCG i guvernera 2017. godine, gdje je i sam guverner Radoje Žugić jasno rekao da to nije dobra ideja na ovako malom finansijskom tržištu.

Danas sa sigurnošću možemo reći da bi odlazak ovako jake banke kakva je SGM u ovom momentu bio veliki udar na imidž crnogorskog finansijskog sektora. Naime, na finansijskom tržištu Crne Gore ove dvije banke broje 750 radnika. Njihovim spajanjem bez posla bi, prema našim nezvaničnim saznanjima, ostalo najmanje 400 radnika-porodica”, ističe Pejović.

Prema njenim riječima, ovo bi bila socijalno neispravna odluka ove vlasti i zato ih posebno interesuje da li će Centralna banka Crne Gore pri donošenju odluke na davanje saglasnosti na spajanje dvije banke, voditi računa o više pitanja.

“Da će se na tržištu rada pojaviti armija nezaposlenih bankarskih radnika koji će opteretiti Fond PIO sa prijevremenim penzijama ili biro rada sa naknadama do budućeg, neizvjesnog zaposlenja; o domino sistemu koji će dovesti do smanjenja sredstava u svim fondovima, zdravstva, penzionog, socijalnog zbog gubljenja radnih mjesta; o dužničkom ropstvu svih tih zaposlenih koji će vašom verifikacijom ostati sa porodicama i neplaćenim kreditima za stanove na ulici; smanjenju cijene rada u bankarskom sektoru ubuduće jer će radnici koji zadrže posao biti spremni da rade za mnogo nižu zaradu i cijenu rada, kako bi makar tako zaštitili svoju i egzistenciju svojih porodica te otplaćivali stanove koje su kupili na kredit”, kazala je Pejović.

Ističe da se posebno mora voditi računa da se prodaja, odnosno spajanje banke, dešava u trenutku kada zaposleni u bankarskom sektoru nisu zaštićeni granskim kolektivnim ugovorom obzirom da su poslodavci jednostrano raskinuli isti i od tada nisu iskazali spremnost za nastavkom socijalnog dijaloga.

“Po Ustavu, Crne Gora je država socijalne pravde gdje ne bi smjelo da se promovišu ideologije neoliberalnog, koje tretiraju radnika kao potrošnu robu”, zaključila je Pejović.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

2 KOMENTARI

  1. Jel’ Ovo Zugic opet očajnički blokira CKB? Ko daje %

  2. Koga Zuga vise da blokira, gotov čovjek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *