Državni dug Amerike 22 biliona dolara

Državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao je novu granicu dostigavši prvi put više od 22 hiljade milijardi dolara.

Dnevni izveštaj Ministarstva finansija, objavljen u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug „težak“ 22,01 hiljada milijardi dolara u odnosu na 19,95 hiljada milijardi, koliko je iznosio kada je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 20. januara 2017, izveštava agencija AP.

Iznos duga se povećao otkako je usvojeno Trampovo smanjenje poreza od 1,5 hiljada milijardi dolara u decembru 2017. godine i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Državni dug je zbir godišnjih budžetskih deficita. Kancelarija Kongresa za kontrolu budžeta (CBO) predviđa da će ovogodišnji deficit biti 897 milijardi dolara, što je povećanje od 15,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji manjak od 779 milijardi dolara.

U narednim godinama, CBO predviđa da će deficit nastaviti da raste za maksimalnih 1.000 milijardi dolara godišnje, počev od 2022. godine, i da to povećanje nijednom neće biti ispod tog iznosa do 2029. godine.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *