Coca Cola rizikuje da bude na crnoj listi UN-a

Brojne izraelske i međunarodne kompanije suočavaju se s rizikom da budu uključene na crnu listu Ujedinjenih nacija zbog poslovanja u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, stoji u novom izvještaju.

Na meti UN-a su izraelske i međunarodne kompanije koje posluju u nelegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Kompanije kojima preti uvrštenje na listu UN-a, između ostalih, uključuju Bezeq telecommunications, Teva Pharmaceutical industries i Coca Cola, tvrdi izraelski dnevnik Yediot Ahronoth.

Prije tri godine, Veće za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju da se sačini crna lista izraelskih i međunarodnih kompanija koje su aktivne u izraelskim naseljima.

Uprkos izraelskom i američkom pritisku, Vijeće će u martu objaviti novu listu tih kompanija.

„Vjerujemo da bi uključenje izraelskih firmi na crnu listu moglo dovesti do odustajanja međunarodnih kompanija od investicija u Izraelu”, napisala je Tal Granot-Goldstein, izvršna direktorka Hot Telecommunication Systemsa, jedne od kompanija koje bi mogle da se nađu na listi, u pismu koje je uputila izraelskom premijeru Bendžaminu Netanjahu.

„Zato, zahtijevamo da izraelska vlada i ministarstvo spoljnih poslova intervenišu i spriječe objavu te liste. To je od nacionalnog interesa”, dodala je ona.

Patnje Palestinaca zbog jevrejskih naselja

U januaru 2018. Vijeće je imenovalo 206 kompanija koje deluju u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

„Kršenja ljudskih prava Palestinaca zbog izgradnje izraelskih naselja su razarajuća i sežu i svaki aspekt života Palestinaca”, navodi se u izveštaju.

„Zbog razvoja i infrastrukture tih naselja, Palestinci pate od restrikcija po pitanju slobode religije, kretanja i obrazovanja, ugrožena su im prava na teritoriju i vodu, pristup životnom prostoru, pravo na primjeren standard života i porodični život i mnoga druga osnovna ljudska prava”, dodaje se u izvještaju.

Izrael je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem okupirao u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine, a 1980., aneksirao je cijeli grad, nazivajući ga „nepodijeljenom i vječnom prestonicom” jevrejske države.

Taj potez međunarodna zajednica nikada nije prihvatila.

Prema međunarodnom pravu, Zapadna obala i Istočni Jerusalim su „okupirane terotirije”, dok su sva jevrejska naselja u tom području nelegalna.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *