Rusija testira opciju potpunog gašenja interneta

U skladu sa zakonom koji je Rusija donijela krajem prošle godine, prije 1. marta tamošnje će telekomunikacione kompanije morati da sprovedu vježbu “isključivanja s Interneta”.

Rusija ovime želi da provjeri koliko je nezavisna od ostatka globalne svjetske mreže, te je li u slučaju velikog cyber napada spremna da “osamostali” svoj dio Interneta, nazvan Runet.

Osim odbrane od spoljnih hakerskih napada, ruski će telekomi morati na svoju infrastrukturu postaviti i opremu potrebnu kako bi se cjelokupni internet saobraćajiz Rusije mogao preusmjeravati kroz nadzorne tačke. Njih će, pak, kontrolisati regulatorna agencija Roskomnadzor kako bi osigurala da se na Internetu ne obavljaju ilegalne aktivnosti te da sav saobraćaj ostvaren između ruskih korisnika ostane unutar granica zemlje – umjesto da putuje po korisnicima širom svijeta gdje bi ga neko mogao presresti.

Vježba “isključivanja Rusije s Interneta” već je dogovorena s telekomima koji su pristali na sve ciljeve novog zakona. Međutim, upozorili su da bi tehnička implementacija kako su je zakonodavci osmislili mogla uzrokovati velike smetnje u normalnom korištenju Interneta u Rusiji. Stoga će ova vježba najbolje pokazati što bi se dogodilo da se Runet, u slučaju prijeke potrebe, odvoji od ostatka svijeta.

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *